Rewolucja kulinarna z tęsknoty za migdałami

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2016 18:08
- Elizabeth David wychowała całe pokolenie Brytyjczyków. Pokazała im, co to dobra oliwa czy pasta - opowiada reportażystka Małgorzata Seruga.
Audio
  • Elizabeth David i jej pomysł na brytyjską kuchnię (Drogę przez mąkę/ Jedynka)
Elizabeth David na nowo zbudowała kuchnię brytyjską, otworzyła ją na bogactwo rejonu Morza Śródziemnego: pomidory, bakłażany, czosnek
Elizabeth David na nowo zbudowała kuchnię brytyjską, otworzyła ją na bogactwo rejonu Morza Śródziemnego: pomidory, bakłażany, czosnekFoto: Pixabay/webville

Słynna brytyjska kucharka i autorka książek kucharskich Elizabeth David swoimi przepisami rewolucjonizowała angielskie myślenie o jedzeniu. - Anglicy nazywają ją królową Elżbietą I w hołdzie nowoczesnej kuchni brytyjskiej. Wszyscy kucharze brytyjscy odwołują się do jej nauk, przykazań, nakazów i książek kucharskiej - podkreśla dziennikarka Małgorzata Seruga.

Jakie składniki wprowadziła do brytyjskiej kuchni Elizabeth David? Których literatów fascynowała brytyjska kucharka? Za jakimi produktami najbardziej tęskniła w Anglii David? Dlaczego autorka książek kucharskich II wojnę światową spędziła na łódce? Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Małgorzata Seruga (dziennikarka, reportażystka, znawczyni anglosaskiej literatury)

Data emisji: 13.02.2016

Godzina emisji: 12.00

sm/jp

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Nadchodzi moda na restauracje monokulturowe

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2016 13:00
- W Polsce na razie przejawia się to "burgerowniami" i "humusiarniami", ale możemy spodziewać się kolejnych typów lokali wyspecjalizowanych w jednym daniu - mówiła w Dwójce Małgorzata Minta.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Soylent i kaszka pieszona, czyli zamienniki mięsa

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2016 12:50
- Nasza tradycja kulinarna przez setki, jeżeli nie tysiące, lat, opierała się na potrawach mięsnych i wytworzyła arcydzieła, które są częścią tożsamości - mówi Paweł Brylski. Czy w przyszłości odetniemy się od tego dziedzictwa?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zabójczy oddech Mussoliniego

Ostatnia aktualizacja: 06.02.2016 13:00
O specyficznej sałatce włoskiego dyktatora, ale też o kulinarnych upodobaniach satrapów z całego świata rozmawialiśmy w audycji "Droga przez mąkę".
rozwiń zwiń