2017. Rok, w którym kucharze odkryli ogień

Ostatnia aktualizacja: 27.05.2017 14:00
– Wracamy do korzeni nie tylko w wyborze składników, lecz także w technikach, jakimi te składniki traktujemy – mówiła Małgorzata Minta, dziennikarka i blogerka kulinarna.
Audio
  • 2017. Rok, w którym kucharze odkryli ogień (Droga przez mąkę/Dwójka)
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Shutterstock.com

Małgorzata Minta zwróciła uwagę, że ponowne odkrycie ognia zawdzięczamy argentyńskiemu szefowi kuchni Francisowi Mallmannowi. – Jak pierwszy na serio zajął się ogniem. Odrzucił wszystkie klasyczne francuskie techniki i klasyczną francuską kuchnię, w której odnosił sukcesy, wracając do rożen, grillów, płyt i tak dalej – opowiadała, zwracając uwagę, że z ogniem wiąże się znacznie więcej sposobów obróbki jedzenia. – Można piec w popiele, w rozżarzonych kamieniach, można coś opalać, wędzić, gotować w kociołku na ognisku – wyliczała.

Ogień to tylko jeden z wielu kulinarnych trendów ostatniego czasu. Z Małgorzatą Mintą rozmawialiśmy także o innych oryginalnych pomysłach gastronomicznych i winiarskich tego sezonu, m.in. o francuskiej grupie anonimowych winiarzy, w której nie ma ani jednego Francuza, oraz o pewnym działaniu kryjącym się pod nazwą "pop-up".

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Małgorzata Minta (dziennikarka i blogerka kulinarna)

Data emisji: 27.05.2017

Godzina emisji: 10.00

mc/kul

Czytaj także

"Pedant w kuchni". Julian Barnes od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 28.04.2017 17:05
O kłopotach z gastronomiczną precyzją w książce wybitnego angielskiego prozaika opowiadał krytyk sztuki Bogusław Deptuła.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak smakowała Polska przed wiekami

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2017 10:30
Gościem "Drogi przez mąkę" był prof. Jarosław Dumanowski, z którym rozmawialiśmy o historii sztuki kulinarnej i wyżywienia.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak urządzać ogródki restauracyjne?

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2017 14:00
Na ten temat rozmawialiśmy z zaproszoną do audycji "Droga przez mąkę" architekt i antropolog kultury Anną Rumińską.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Beli Hamvasa filozoficzna rozprawa o winie

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2017 15:04
W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o książce "Filozofia wina". Publikacja, która powstała w roku 1945, dotyczy związków wina z odpoczynkiem, kąpielą, snem i miłością.
rozwiń zwiń