X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

2017. Rok, w którym kucharze odkryli ogień

Ostatnia aktualizacja: 27.05.2017 14:00
– Wracamy do korzeni nie tylko w wyborze składników, lecz także w technikach, jakimi te składniki traktujemy – mówiła Małgorzata Minta, dziennikarka i blogerka kulinarna.
Audio
  • 2017. Rok, w którym kucharze odkryli ogień (Droga przez mąkę/Dwójka)
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Shutterstock.com

Małgorzata Minta zwróciła uwagę, że ponowne odkrycie ognia zawdzięczamy argentyńskiemu szefowi kuchni Francisowi Mallmannowi. – Jak pierwszy na serio zajął się ogniem. Odrzucił wszystkie klasyczne francuskie techniki i klasyczną francuską kuchnię, w której odnosił sukcesy, wracając do rożen, grillów, płyt i tak dalej – opowiadała, zwracając uwagę, że z ogniem wiąże się znacznie więcej sposobów obróbki jedzenia. – Można piec w popiele, w rozżarzonych kamieniach, można coś opalać, wędzić, gotować w kociołku na ognisku – wyliczała.

Ogień to tylko jeden z wielu kulinarnych trendów ostatniego czasu. Z Małgorzatą Mintą rozmawialiśmy także o innych oryginalnych pomysłach gastronomicznych i winiarskich tego sezonu, m.in. o francuskiej grupie anonimowych winiarzy, w której nie ma ani jednego Francuza, oraz o pewnym działaniu kryjącym się pod nazwą "pop-up".

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Małgorzata Minta (dziennikarka i blogerka kulinarna)

Data emisji: 27.05.2017

Godzina emisji: 10.00

mc/kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

"Pedant w kuchni". Julian Barnes od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 28.04.2017 17:05
O kłopotach z gastronomiczną precyzją w książce wybitnego angielskiego prozaika opowiadał krytyk sztuki Bogusław Deptuła.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak smakowała Polska przed wiekami

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2017 10:30
Gościem "Drogi przez mąkę" był prof. Jarosław Dumanowski, z którym rozmawialiśmy o historii sztuki kulinarnej i wyżywienia.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak urządzać ogródki restauracyjne?

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2017 14:00
Na ten temat rozmawialiśmy z zaproszoną do audycji "Droga przez mąkę" architekt i antropolog kultury Anną Rumińską.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Beli Hamvasa filozoficzna rozprawa o winie

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2017 15:04
W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o książce "Filozofia wina". Publikacja, która powstała w roku 1945, dotyczy związków wina z odpoczynkiem, kąpielą, snem i miłością.
rozwiń zwiń