Jak smakowała Polska przed wiekami

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2017 10:30
Gościem "Drogi przez mąkę" był prof. Jarosław Dumanowski, z którym rozmawialiśmy o historii sztuki kulinarnej i wyżywienia.
Audio
  • Jak smakowała Polska przed wiekami (Droga przez mąkę/Dwójka)
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: wikimedia/domena publiczna

Prof. Jarosław Dumanowski jest pionierem polskiej gastronomii historycznej i redaktorem serii "Monumenta Poloniae Culinaria", w której ukazują się nowe wydania staropolskich książek kucharskich.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: prof. Jarosław Dumanowski

Data emisji: 6.05.2017

Godzina emisji: 10.00

mc/mz

Czytaj także

Bóbr to nie tylko wigilijna ryba

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2015 13:00
- Jeszcze w XIX wieku klasyfikowano tego gryzonia jako rybę - zwrócił uwagę Łukasz Modelski. Dlatego bóbr był potrawą postną i podstawą wielu wigilijnych dań.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dieta Jezusa, czyli kuchnia prowincjonalna

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2016 12:30
- W Palestynie czasów Jezusa jadano jak to na peryferiach, skromnie - podkreśliła archeolog Joanna Lorynowicz. Skromnie bardzo często oznacza również zdrowo.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jan Potocki i hiszpański bigos w wersji islamskiej

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2016 17:00
"Rękopis znaleziony w Saragossie" to powieść o jednym daniu hiszpańskim - a właściwie o daniu i deserze - oraz przykład francuskiego wyobrażenia o kuchni południowego sąsiada.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Prażuchy i zupełnie inne ciasta

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2016 13:00
Proziaki, buchciki, brytwaniaki, popierduchy -  o słonych wypiekach z różnych regionów Polski na antenie Dwójki opowiadał szef kuchni Gien Mientkiewicz.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Odtwarzanie polskich tradycji kulinarnych

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2017 10:30
Gościem audycji "Droga przez mąkę" był Maciej Nowicki z Muzeum Króla Jana III w Wilanowie - szef kuchni, rekonstruktor kulinarnej przeszłości.
rozwiń zwiń