X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Spotkanie z księciem kuchni peruwiańskiej

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2018 14:29
Od kilku lat w kulinarnych kręgach mówi się, że kuchnia z Peru jest w natarciu i przyszłość należy do niej. O to, czym mogą się pochwalić kucharze z tego kraju opowiadał Mitsuharu Tsumura,  jednego z najlepszych peruwiańskich szefów kuchni.
Audio
  • Spotkanie z księciem kuchni peruwiańskiej (Droga przez mąkę/Dwójka)
Jedną z popularniejszych peruwiańskich potraw jest ceviche, rodzaj sałatki z owocami morza
Jedną z popularniejszych peruwiańskich potraw jest ceviche, rodzaj sałatki z owocami morzaFoto: Shutterstock/Christian Vinces

W obrębie kuchni peruwiańskiej mamy wiele różnych kuchni, jedna z nich to kuchnia japońska, druga ma wpływy chińskie. Mamy także kuchnię kreolską i włoską - mówił Mitsuharu Tsumura.

Twórcą nowoczesnej kuchni peruwiańskiej jest Gaston Acurio, który w latach 90. wymyślił pojęcie kuchni nowo-andyjskiej. Mitsuharu Tsumura wyjaśnił w Dwójce, w jaki sposób Acurio otworzył Peruwiańczykom oczy na kulinarne skarby, które były w ich posiadaniu od setek lat. W audycji rozmawialiśmy o przełomowym dla potraw z Peru roku 2011 oraz sposobach na sukces w budowaniu gastronomicznej marki na świecie.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę 

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Mitsuharu Tsumura (szef kuchni)

Data emisji: 5.05.2018

Godzina emisji: 12.00

bch

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kuchnia wietnamska. "Sajgonki wymyślono w Warszawie"

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2018 15:00
- Nazwę "sajgonki" pod koniec lat 80. zaproponował nasz kolega Wietnamczyk, studiujący w Polsce, który bardzo dobrze mówił po polsku. Zapisał ją na kartce i się upowszechniła w kolejnych restauracjach - opowiadał w Dwójce Ngo Van Tuong, popularyzator kuchni wietnamskiej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pizza, czyli rewolucja w kuchni pod strzechą

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2018 12:38
- Myhrvold wywołał ferment, który przyniósł efekt będący dziś dla nas czymś oczywistym. To on wylansował używanie arkusza blachy w domowej kuchni jako podkładu do pieczenia pizzy. Przedtem był to kamień – mówił w Dwójce Grzegorz Łucki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Hamburger nie może zejść z kulinarnej sceny"

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2018 15:17
- Powodem, dla którego warto czasem zjeść bułkę z mięsem jest urozmaicenie jadłospisu. To może być dobre i zdrowe jedzenie jeśli tylko użyjemy do jego przygotowania zdrowych produktów – mówił w Dwójce Paweł Łukasik.
rozwiń zwiń