Kuchnia polska jest przede wszystkim słona? Zaskakujące badania

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2018 16:00
- Może oznacza to, że Polacy jedzą bardzo dużo potraw ze wzmacniaczami smaku i do wszystkiego dosypują różnych cudownych miksów przypraw – komentowała Małgorzata Minta wyniki badań, z których m.in. wynika, że najpopularniejszym smakiem kojarzącym się z rodzimą kuchnią jest według Polaków smak słony…
Audio
  • Rozmowa o polskich przyzwyczajeniach kulinarnych (Droga przez mąkę/Dwójka)
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: pixabay.com

Jak podkreślano w Dwójkowej audycji - w której zostały omówione zarówno wyniki raportu "Polskie skarby kulinarne", jak i "Polska na talerzu 2018" - zaskoczeń jest znacznie więcej. "Top 5 polskich potraw według Polaków" nie zawiera ani rosołu, ani pierogów. Zupełnie inaczej jest w przypadku pytania o potrawy, jakie podalibyśmy obcokrajowcom, by pokazać kuchnię polską.

W nagraniu audycji również o tym, jaką kuchnię obcą najchętniej wybierają Polacy, ile wydajemy średnio na posiłek w restauracji, oraz o tym, że "możemy śmiało iść w konkursy z Włochami i Francuzami, którzy mają chyba najbardziej rozbuchane kulinarne ego…".

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Małgorzata Minta (dziennikarka)

Data emisji: 25.08.2018

Godzina emisji: 12.30

jp/ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kuchnia francuska. Przysmaki i banalna codzienność

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2018 10:00
- Jest taka kuchnia francuska, którą znamy z książek, która może jest dostępna w niektórych restauracjach, ale na co dzień jemy dosyć proste rzeczy - mówił w Dwójce kucharz David Gaboriaud.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kucharz wojskowy: eksperymentujemy z grochówką

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2018 11:00
- Co roku zmieniają się techniki kulinarne, dochodzą nowe urządzenia, więc próbujemy różnych podejść do tej zupy, a to podajemy ją jako piankę, a to jako mus - mówił w Dwójce Tomasz Welter trener polskiej wojskowej reprezentacji kucharzy.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dobre na upały i nie tylko. Historia lodów

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2018 14:08
Gościem audycji "Droga przez mąkę" był Grzegorz Łucki, znawca kuchni włoskiej.
rozwiń zwiń