Agnieszka Kręglicka: dzieci w czasach Moniuszki miały przegwizdane

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2019 15:00
- Dzieci jadły kaszę non stop. Menu było rozpisane na dni tygodnia i było niezmienne - mówiła w Dwójce Agnieszka Kręglicka, współautorka książki "Moniuszko w kuchni".
Audio
  • Agnieszka Kręglicka o książce "Moniuszko w kuchni" (Droga przez mąkę/Dwójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/suremen

Moniuszko_Serwis_1200x660.jpg
Rok Moniuszki w Polskim Radiu

W XIX wieku na wiejskich dworach dzieci usadzano przy innym stole niż dorosłych. Agnieszka Kręglicka podkreśliła, że serwowane tam jedzenie było dość monotonne i w sumie mało zdrowe. - Odradzano podawanie jarzyn i wszelkiej surowizny. Podawano kaszki, mięso drobiowe i rosołek. Można była na tym przetrwać klika lat w oczekiwaniu na dopuszczeni do stołu rodziców.

Restauratorka dodała, że w przypadku rodziny Moniuszków karmienie dzieci było istotnym tematem, bo mieli oni ich aż dziesięcioro.

W audycji rozmawialiśmy o tym, dlaczego jedzenie samego chleba było dzieciom odradzane. Mówiliśmy też o sposobach na jajka, śmietankę do kawy, a także wyjaśniliśmy, czym były śliwki na rożenku i co skrywała apteczka.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę 

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Agnieszka Kręglicka

Data emisji: 16.11.2019

Godzina emisji: 10.00

"Moniuszko w kuchni"  A.Kręglicka i M. Gmys "Moniuszko w kuchni" A.Kręglicka i M. Gmys

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

"Przy stole z Hitlerem". Wilczy Szaniec od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2019 13:23
Gościem audycji była Włoszka Rosella Postorino - autorka powieści, która budzi prowokacyjne pytania o współudział w zbrodniach, poczucie winy i przetrwanie, a przy okazji opowiada o kulinarnych upodobaniach przywódcy III Rzeszy.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Laura Osęka: piekarnik jest odniesieniem do ciepła rodzinnego

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2019 10:30
- To jest sprzęt niedoceniany w tej chwili i nie wszyscy pieką, bo myślą, że pieczenie jest trudne. A ja chciałam pokazać, że jest inaczej - mówiła w Dwójce Laura Osęka, autorka książki "Forma obfitości. Lokalnie, zdrowo, sezonowo".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Podróż po europejskich winnicach

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2019 21:39
Gościem "Drogi przez mąkę" był Tomasz Prange-Barczyński - autor reporterskiego przewodnika po winiarskich regionach "Europa na winnych szlakach. Od winnicy do winnicy".
rozwiń zwiń