Polskie Radio
Section05
Miś Michaś

Co jada się na świecie. O przysmakach kuchni francuskiej

Próbowanie nowych smaków jest dla wielu osób bardzo ważne, podobnie jak zwiedzanie nowych miejsc. Niektórych potraw wręcz nie wypada przeoczyć. Jeśli pojedziemy do Austrii, czekają na nas sznycle wiedeńskie, w Anglii słynna niedzielna pieczeń, a frytki w Belgii. W Polsce to naleśniki, bigosy, pierogi, mleczne, mączne. Dlatego Leszek opowiedział Michasiowi o kuchni świata. O tym, kto lubi zjadać żaby, ośmiornice, goudę, kalafiory, karczochy, fenkuły, cepeliny i jakimi daniami chwalimy się w różnych krajach.
Zobacz więcej na temat: 

Jak wygląda Hiszpania? Smok Adaś i jego wyprawa w czasie

Smok Adaś i Wojtek zaprosili dziś słuchaczy Polskiego Radia Dzieciom na kolejną wyprawę w czasie. Niedawno odbyli już wyprawę do wioski Gallów, a potem pracowali przy budowie katedry w Barcelonie. Tym razem z kryzysowego studia radiowego wyruszyli do Andaluzji, a właściwie do miejscowości Palos de la Frontera - z tego portu Krzysztof Kolumb wypłynął na pierwszą wyprawę do Ameryki.
Zobacz więcej na temat:  edukacja dzieci

Czwarte śniadanie Misia Michasia i zagadka Leszka

Jajka, pasztety,wędliny szynki i kiełbasy... Miś Michaś wraz z Leszkiem z radością zasiedli do wielkanocnego posiłku. A na stole mazurki, baby, bezy... no i chrzan, który wygania choroby i podnosi odporność. Dziadek Ignacy opowiedział Michasiowi o Wielkim Tygodniu i Triduum Paschalnym, ważnej chrześcijańskiej tradycji. I o tym, że głód jest najlepszą przyprawą, i po długim czasie niejedzenia wszystko smakuje lepiej.
Zobacz więcej na temat: