Biały kamyk z wyblakłym imieniem? Imię czy znamię? Zapisane w niebie czy w spisie parafialnym? Do wyboru do koloru, czy nie do wymazania? Czy wiedzą co mówią Ci którzy chcą się z tego „wypisać”? A czego nie wiedzą? Zobacz więcej na temat:
W niedzielę Polacy poza podium Halvor Egner Granerud wygrał niedzielny konkurs Pucharu Świata w skokach narciarskich w Titisee-Neustadt. Najlepszy z Polaków był Dawid Kubacki - szósty w konkursie. Zobacz więcej na temat: SPORT
"Stewardesy. Cała prawda o lataniu" - życie stewardes w książce - Wszyscy sobie wyobrażają, że ten zawód to podróże, poznawanie pięknych krajów, wylegiwanie się na plaży - mówi Krzysztof Pyzia, autor książki. - Poza tym piękne widoki, czas spędzany w powietrzu, poznawanie nowej kultury. To sprawia, że wiele małych dziewczynek i dorosłych kobiet marzy o tym zawodzie. Jednak czas obalić pewne mity. Zobacz więcej na temat: książki stewardessa samolot Agata Nowotnik
Dźwiękowy szlak Odry. Leżąc na kanapie przenieś się nad rzekę - "Dźwiękowy szlak Odry" to próba spojrzenia na tę rzekę od nowa - mówi Michał Zygmunt, muzyk i kompozytor. - To zespół miejsc wyznaczonych przeze mnie, w których rzeka brzmi najpiękniej. W sposób niezwykły i inny. Zobacz więcej na temat: hobby Aleksandra Jasińska muzyczne podróże Ferie zimowe
Japończycy zbudują pierwszego drewnianego satelitę Ma to być sposób na walkę z kosmicznymi śmieciami. Według Światowego Forum Ekonomicznego, z 6 tys. obecnych na orbicie satelitów aż 60 proc. nie działa, dryfując jedynie w przestrzeni kosmicznej. Śmieci to istotny problem towarzyszący podbojowi Kosmosu. W audycji przyjrzymy się tej tematyce. Zobacz więcej na temat: nowe technologie satelita Ferie zimowe
Judocy powalczą w turnieju Masters Siedmioro polskich judoków wystartuje w Katarze w turnieju Masters. Powalczą tam o ważne punkty do rankingu olimpijskiego. Zobacz więcej na temat: SPORT
Tteokbokki - przysmak z Korei. Jak smakują koreańskie kopytka? Tteokbokki składa się z dwóch składników: klusek ryżowych oraz ostrej i lekko słodkiej w smaku pasty sojowo-paprykowej gochujang. Zanim to danie trafiło na stoły zwykłych mieszkańców było jadane na dworze królewskim. Wtedy jednak były nieco łagodniejsze w smaku. Legenda miejska głosi, że pierwsze pikantne tteokbokki sprzedano na Sindang-dong w Seulu i nadal okolica ta słynie z tego dania. Zobacz więcej na temat: kuchnia jedzenie Mateusz Kulik