Polskie Radio
Section05

Czwórka

"Stewardesy. Cała prawda o lataniu" - życie stewardes w książce

- Wszyscy sobie wyobrażają, że ten zawód to podróże, poznawanie pięknych krajów, wylegiwanie się na plaży - mówi Krzysztof Pyzia, autor książki. - Poza tym piękne widoki, czas spędzany w powietrzu, poznawanie nowej kultury. To sprawia, że wiele małych dziewczynek i dorosłych kobiet marzy o tym zawodzie. Jednak czas obalić pewne mity.   
Zobacz więcej na temat:  książki stewardessa samolot Agata Nowotnik

Tteokbokki - przysmak z Korei. Jak smakują koreańskie kopytka?

Tteokbokki składa się z dwóch składników: klusek ryżowych oraz ostrej i lekko słodkiej w smaku pasty sojowo-paprykowej gochujang. Zanim to danie trafiło na stoły zwykłych mieszkańców było jadane na dworze królewskim. Wtedy jednak były nieco łagodniejsze w smaku. Legenda miejska głosi, że pierwsze pikantne tteokbokki sprzedano na Sindang-dong w Seulu i nadal okolica ta słynie z tego dania.
Zobacz więcej na temat:  kuchnia jedzenie Mateusz Kulik