Grzyby można hodować w domu. Nie licz na kurki - postaw na soplówkę

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2025 10:57
Mieszkając w mieście, w bloku też możemy liczyć na świeże grzyby w naszej jajecznicy. I wcale nie oznacza to, że musimy o 4 rano wstać na grzybobranie. Natan Nowak doskonale wie, jak w domu wyhodować: boczniaki, shiitake czy pyszną soplówkę jeżowatą, która w ostatnim czasie staje się królową kuchni i świata medycznego. 
Natan Nowak i Marta Hoppe. Autor profilu myk myk edukacja przyniósł do Czwórkowego studia egzemplarz grzyba reishi
Natan Nowak i Marta Hoppe. Autor profilu myk myk edukacja przyniósł do Czwórkowego studia egzemplarz grzyba reishiFoto: Czwórka

Grzyby od wieków są cenionym składnikiem kulinarnym. Chętnie je mrozimy, zamykamy w słoikach, suszymy. Okazuje się, że zdobycie ich wcale nie musi wiązać się z porannym wstawaniem na grzybobranie czy niezbyt tanim zakupem na bazarku. Wiele grzybów możemy wyhodować we własnym domu i to cały rok. Od lat udowadnia to Natan Nowak, autor profilu Myk Myk edukacja, który do Czwórkowego studia przyniósł wielki egzemplarz gamoderma lucidum znanego jako reishi.  

Posłuchaj całej rozmowy o grzybach z Natanem Nowakiem.

- W chińskiej medycynie reishi znany jest jako grzyb nieśmiertelności - mówi Natan, hodowca grzybów jadalnych i leczniczych. - Ten grzyb ma niezwykłe właściwości, wpływa na poprawę wielu aspektów naszego życia: ukojenie nerwów, głębokość snu. Nazywany jest grzybem adaptogennym - pozwala nam przyzwyczaić się do stresów codzienności. Chińczycy mówią, że działa na energię Chi, na ducha człowieka. 

Reishi występuje także w Polsce, ale jest pod ścisła ochroną. Nie możemy go zerwać, ale możemy wyhodować w domu. Świat medycyny również zwraca na niego swoje oczy - docenia przeciwzapalne działanie reishi, właściwości przeciwnowotworowe, antybakteryjne i wiele innych. 

Grzyb - to owocnik, trzeba zauważyć grzybnię

Mówiąc grzyb zwykle myślimy o smukłej lub pękatej nóżce z kapeluszem. A to zaledwie owocnik grzyba. Zapominamy o grzybni, która jest pod ziemią, albo w pniu drzewa. - Przez wiele stuleci grzyby były nierozumiane bo nie widzieliśmy tych małych rureczek, które stanowią sieć grzybni - mówi Natan Nowak. - To rurki są siecią nerwową grzyba, nimi płyną informacje i składniki odżywcze. 

Zobacz także:

Jak wyhodować grzyby w domu?

Wiele grzybów możemy wyhodować w domu, ale musimy zapewnić im odpowiednie warunki. Natan Nowak wśród podstawowych z nich wymienia:

  • wysoką wilgotność powietrza
  • lekki dostęp światła 
  • ruch powietrza

- Nie wszystkie grzyby wyhodujemy w domu. Wynika to z tego, że grzyby nawiązują różne relacje ze swoim pożywieniem - wyjaśnia. - Większość grzybów, które kojarzymy ze środowiska leśnego - kurki, prawdziwki, muchomory to tzw. grzyby mykoryzowe. One łączą się z siecią korzeni drzew - pomagają sobie nawzajem.  Drzewa karmią grzyby cukrem, a te dostarczają drzewom minerałów. Takich grzybów nie możemy hodować wewnątrz pomieszczenia, bo one potrzebują symbionta. W słojach, w torbach - możemy hodować tzw. grzyby saprotroficzne - one np. żywią się martwym pniem. A takie warunki już możemy odtworzyć w domu: pomielić drewno, dodać trociny, fusy po kawie, otręby. Nawet karton jest ok, jeśli wiemy z czego został zrobiony. 

Natan Nowak podpowiada, że zanim zdecydujemy się na samodzielne tworzenie hodowli warto skorzystać z gotowych tzw. grow kitów czyli paczek hodowlanych. 

- Pamiętajmy, że grzyby nie są ani rośliną ani zwierzęciem. One są masą tkanką, która oblewa wszystko dookoła kwasem, a następnie to wchłania w siebie - wyjaśnia. 

Pyszne grzyby do domowej hodowli

Mimo że nie możemy liczyć ani na kurki, ani na maślaki z domowej hodowli, to wybór wciąż mamy ogromny. Czwórkowy gość poleca smaczne i zdrowe grzyby takie jak np.:

  • soplówka jeżowata, która w ostatnim czasie podbija świat zdrowotny i kulinarny


  • shiitake - gwarantujące kulinarną ucztę

  • boczniaki - przeróżne rodzaje, nawet te różowe i cytrynowe

  • nameko - malutkie, pokryte śluzem

Natan Nowak zaprzecza też utartym stereotypom, że grzyby są bezwartościowe dla naszego organizmu. - One mają mnóstwo witamin, błonnika, białka, składników mineralnych - wymienia. - Wszystkie grzyby są w pewien sposób magiczne. 

***

Tytuł audycji: "Szanuj zieleń"

Prowadzi: Marta Hoppe

Gość: Natan Nowak (autor profilu myk myk edukacja, hodowca grzybów jadalnych i leczniczych)

Data emisji: 13.07.2025

Godzina: 9.13

pj

Czytaj także

Justyna Stoszek: drzewa to dla mnie inne byty, istoty potężne i niesamowite

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2024 09:00
Drzewa w życiu Justyny Stoszek, "leśnej artystki", były od zawsze. Pamięta te z okolicy, w której się wychowywała, wierzbę rażoną piorunem, w której wnętrzu się kryła czy mały dąb, który zamknęła w leśnym słoju. W Czwórce zdradza, jak las wpływa na jej życie i twórczość.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Łukasz Tulej: zimowe biwaki to coś, co nas kształci

Ostatnia aktualizacja: 17.02.2025 13:53
Łukasz Tulej nocował w przeróżnych miejscach na świecie – od rejonów z mrozem -20°C, przez pustynie, po amazońskie lasy. W Czwórce zdradza, jak przygotować się do zimowego biwakowania i bezpiecznie spędzić noc w lesie.
rozwiń zwiń