Grzyby od wieków są cenionym składnikiem kulinarnym. Chętnie je mrozimy, zamykamy w słoikach, suszymy. Okazuje się, że zdobycie ich wcale nie musi wiązać się z porannym wstawaniem na grzybobranie czy niezbyt tanim zakupem na bazarku. Wiele grzybów możemy wyhodować we własnym domu i to cały rok. Od lat udowadnia to Natan Nowak, autor profilu Myk Myk edukacja, który do Czwórkowego studia przyniósł wielki egzemplarz gamoderma lucidum znanego jako reishi.
Posłuchaj całej rozmowy o grzybach z Natanem Nowakiem.
- W chińskiej medycynie reishi znany jest jako grzyb nieśmiertelności - mówi Natan, hodowca grzybów jadalnych i leczniczych. - Ten grzyb ma niezwykłe właściwości, wpływa na poprawę wielu aspektów naszego życia: ukojenie nerwów, głębokość snu. Nazywany jest grzybem adaptogennym - pozwala nam przyzwyczaić się do stresów codzienności. Chińczycy mówią, że działa na energię Chi, na ducha człowieka.
Reishi występuje także w Polsce, ale jest pod ścisła ochroną. Nie możemy go zerwać, ale możemy wyhodować w domu. Świat medycyny również zwraca na niego swoje oczy - docenia przeciwzapalne działanie reishi, właściwości przeciwnowotworowe, antybakteryjne i wiele innych.
Grzyb - to owocnik, trzeba zauważyć grzybnię
Mówiąc grzyb zwykle myślimy o smukłej lub pękatej nóżce z kapeluszem. A to zaledwie owocnik grzyba. Zapominamy o grzybni, która jest pod ziemią, albo w pniu drzewa. - Przez wiele stuleci grzyby były nierozumiane bo nie widzieliśmy tych małych rureczek, które stanowią sieć grzybni - mówi Natan Nowak. - To rurki są siecią nerwową grzyba, nimi płyną informacje i składniki odżywcze.
Zobacz także:
Jak wyhodować grzyby w domu?
Wiele grzybów możemy wyhodować w domu, ale musimy zapewnić im odpowiednie warunki. Natan Nowak wśród podstawowych z nich wymienia:
- wysoką wilgotność powietrza
- lekki dostęp światła
- ruch powietrza
- Nie wszystkie grzyby wyhodujemy w domu. Wynika to z tego, że grzyby nawiązują różne relacje ze swoim pożywieniem - wyjaśnia. - Większość grzybów, które kojarzymy ze środowiska leśnego - kurki, prawdziwki, muchomory to tzw. grzyby mykoryzowe. One łączą się z siecią korzeni drzew - pomagają sobie nawzajem. Drzewa karmią grzyby cukrem, a te dostarczają drzewom minerałów. Takich grzybów nie możemy hodować wewnątrz pomieszczenia, bo one potrzebują symbionta. W słojach, w torbach - możemy hodować tzw. grzyby saprotroficzne - one np. żywią się martwym pniem. A takie warunki już możemy odtworzyć w domu: pomielić drewno, dodać trociny, fusy po kawie, otręby. Nawet karton jest ok, jeśli wiemy z czego został zrobiony.
Natan Nowak podpowiada, że zanim zdecydujemy się na samodzielne tworzenie hodowli warto skorzystać z gotowych tzw. grow kitów czyli paczek hodowlanych.
- Pamiętajmy, że grzyby nie są ani rośliną ani zwierzęciem. One są masą tkanką, która oblewa wszystko dookoła kwasem, a następnie to wchłania w siebie - wyjaśnia.
Pyszne grzyby do domowej hodowli
Mimo że nie możemy liczyć ani na kurki, ani na maślaki z domowej hodowli, to wybór wciąż mamy ogromny. Czwórkowy gość poleca smaczne i zdrowe grzyby takie jak np.:
- soplówka jeżowata, która w ostatnim czasie podbija świat zdrowotny i kulinarny
- shiitake - gwarantujące kulinarną ucztę
- boczniaki - przeróżne rodzaje, nawet te różowe i cytrynowe
- nameko - malutkie, pokryte śluzem
Natan Nowak zaprzecza też utartym stereotypom, że grzyby są bezwartościowe dla naszego organizmu. - One mają mnóstwo witamin, błonnika, białka, składników mineralnych - wymienia. - Wszystkie grzyby są w pewien sposób magiczne.
***
Tytuł audycji: "Szanuj zieleń"
Prowadzi: Marta Hoppe
Gość: Natan Nowak (autor profilu myk myk edukacja, hodowca grzybów jadalnych i leczniczych)
Data emisji: 13.07.2025
Godzina: 9.13
pj