X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

"W kuchni mamy i córki". Tradycyjne przepisy na miarę XXI wieku

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2016 12:00
- Korzystam z przepisów mojej mamy, trochę je upraszczam, trochę unowocześniam - mówi Katarzyna Meller, autorka książki "W kuchni Mamy i córki". - Są jednak elementy niezmienne. Sernik musi być sernikiem, a pasztet pasztetem - dodaje.
Audio
  • Katarzyna Meller opowiada o swojej książce "W kuchni Mamy i córki", rodzinnych świętach i czasie spędzanym w kuchni (Stacja Kultura/Czwórka)
Fragment okładki książki W kuchni Mamy i córki Katarzyny Meller
Fragment okładki książki "W kuchni Mamy i córki" Katarzyny MellerFoto: mat.pras.

W rodzinie Mellerów wszyscy na święta przybywają do domu Katarzyny, to ona przygotowuje tradycyjne "dania mamy", choć i jej bracia i bratowe angażują się w organizację i gotowanie czy pieczenie.

Katarzyna Meller U mnie w domu smaki serwowane na świątecznym stole muszą pozostać takie, jak z naszego dzieciństwa

- U mnie w domu smaki serwowane na świątecznym stole muszą pozostać takie, jak z naszego dzieciństwa - mówi Katarzyna Meller. - Ta książka, jest hołdem dla niej, dla tego czego mnie nauczyła. Kulinarnie zawdzięczam mamie wszystko, choć nie tylko kulinarnie - dodaje. 

Katarzyna Meller wspomina czas spędzany z mamą w kuchni. - Nie pamiętam potrawy, która by jej nie wyszła. Dobrze się czuła w polskiej kuchni tradycyjnej, świetnie sobie radziła z wykwintną kuchnią francuską - podsumowuje gość Czwórki i zdradza jak do swej publikacji zdobyła maminy przepis na bigos, którego jej mama nie zapisała w żadnym zeszycie, przypomina też to czego nauczyła ją babcia Hania i wyjaśnia czym jest kawior biedoty.

 ***

Tytuł audycji: "Stacja Kultura"

Prowadzi: Katarzyna Dydo

Gość: Katarzyna Meller

Data emisji: 26.12.2016

Godzina emisji: 10.15

pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kuchnia śląska. Najpierw tort, potem rosół

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2016 13:40
- Wizyta w śląskim domu zaczyna się od tortu - mówi Monika Kucia, dziennikarka kulinarna. - Wynika to z dawnych czasów, gdy w domach było biednie i należało zjeść coś słodkiego, by nie być bardzo głodnym podczas obiadu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Rodzina w biegu. "W grupie jest siła"

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2016 11:53
Zwykle to rodzice namawiają dzieci do uprawiania sportu, jednak w rodzinie Kitlasów to treningi judo starszej córki Oliwki stały się przyczynkiem do rozwoju sportowej kariery. W Czwórce Kitlasowie - czyli Rafał, Magda, Oliwka i Jagoda - radzą, co zrobić, żeby wstać z kanapy i zacząć trenować.
rozwiń zwiń