Jak powstaje opłatek? Odwiedziliśmy fabrykę!

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2015 13:10
Zwyczaj łamania się opłatkiem przybył do nas w XVIII wieku z Niemiec. W innych krajach został już zapomniany, a w Polsce bez opłatka nie ma Wigilii!
Audio
  • Z wizytą w fabryce opłatków (Nawiedzeni/Czwórka)
Przy produkcji opłatków liczy się precyzja i cierpliwość
Przy produkcji opłatków liczy się precyzja i cierpliwośćFoto: PAP/Wojciech Pacewicz

Opłatki wytwarza się z ciasta zrobionego z wody i mąki pszennej w urządzeniach przypominających gofrownice - tyle, że górna płyta grawerowana jest bożonarodzeniowymi ornamentami. - Urabianie ciasta trwa 40 minut, potem osoba obsługująca maszynę wylewa je, zamyka maszynę, a następnie wyjmuje duże placki, żeby się zahartowały. Potem w innej maszynie opłatki tnie się na sześć elementów - opowiada pracownik fabryki opłatków.

Z audycji dowiecie się, czy opłatek ma termin przydatności do spożycia i kiedy jest święcony.

***

Przygotował: Maciej Oswald

Data emisji: 22.12.2015

Godzina emisji: 11.10

Materiał wyemitowano w audycji "Nawiedzeni".

mg/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Wigilia wege: bez ryb, ale z barszczem i ciastem

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2015 12:40
Pierogi, grzyby, bigos, barszcz z uszkami czy ciasta - wszystkie te świąteczne potrawy można przygotować bez użycia składników pochodzenia zwierzęcego.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kto był pierwszy: Dziadek Mróz czy Święty Mikołaj?

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2015 12:01
Wschodni odpowiednik Świętego Mikołaja ma o wiele dłuższą brodę, jest inaczej ubrany, a zamiast latać saniami, porusza się jeżdżąc trojką, czyli trójkonnym zaprzęgiem.
rozwiń zwiń