Historia fajerwerków sięga starożytnych Chin!

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2015 12:00
Ok. 206 r. p.n.e., w czasach dynastii Han, w Chinach prażono bambusy, aby wywołać huk odstraszający złe duchy. Dziś pokazy fajerwerków to skomplikowane spektakle, w których wykorzystuje się najnowsze technologie.
Audio
  • Historia fajerwerków. Co się zmieniło na przestrzeni lat i jak dziś wygląda "wybuchowy przemysł" od kuchni? (Nawiedzeni/Czwórka)
Współcześnie spektakularne pokazy odbywają się na całym świecie, na zdjęciu - Kuwejt
Współcześnie spektakularne pokazy odbywają się na całym świecie, na zdjęciu - KuwejtFoto: Pixabay (Domena publiczna)

W XVIII wieku w Polsce fajerwerki stanowiły niemal obowiązkową atrakcję wielu publicznych zabaw wieczornych, odbywających się zwłaszcza w większych miastach. - Dziś ludzie, którzy przygotowują pokazy pirotechniczne, muszą być artystami. Mamy bowiem niezliczoną ilość efektów, na przykład gwiazd, bomb i kolorów, które można wykorzystać - opowiadał o tajnikach swojego zawodu pirotechnik. - Każdy produkt ma swój osobny zapalnik, wszystkie są spinane do listew pirotechnicznych i podłączane są do komputera, dzięki czemu możemy strzelać sekwencjami i kompbinacjami.

Ekspert tłumaczył, jak układa się pokazy fajerwerków, by były one jak najciekawsze dla obserwatorów. W programie zdradzaliśmy także, jakie jeszcze tajemnice kryje historia fajerwerówk.

***

Przygotowała: Marta Hoppe

Data emisji: 30.12.2015

Godzina emisji: 11.30

Materiał wyemitowano w audycji "Nawiedzeni".

kd/mg

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Senselier - ekspert do spraw zapachów

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2015 13:00
Gościem audycji będzie Marta Siembab, która jako jedyna w Polsce wykonuje zawód senseliera - niezależnego eksperta oceniającego zapachy.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Skąd się bierze ostrość w papryce?

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2015 14:30
Jalapeño, pieprz cayenne, chilli - dziś sprawdzamy, która z papryk jest najostrzejsza, jak powstaje wrażenie ostrości i czym należy zapić sos tabasco, żeby złagodzić jego działanie.
rozwiń zwiń