Żółta, zielona czy czerwona? Kolor papryki a jej wartości odżywcze Od czego zależy kolor papryki i która jest najbardziej wartościowa dla naszego organizmu? Sprawdzamy, która papryka czerwona, żółta, czy zielona ma najwięcej wartości odżywczych. Zobacz więcej na temat: Czwórka witaminy zdrowie Patryk Kuniszewicz papryka Oliwia Krettek jedzenie
Bardzo ostry początek roku Rok 2021 rozpoczęliśmy niezwykłą wyprawą z Meksyku przez Hiszpanię, aż po Indie, Turcję i Węgry. I nie była to bynajmniej łagodna wycieczka, lecz podróż zionąca ogniem i umiejąca wypalić kubeczki smakowe. Ale też zaskakująca połączeniem ostrości i słodyczy. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA kuchnia papryka przyprawy Anna Kwiatkowska Trójka
Faszerowana papryka prosto z piekarnika O papryce wiemy, że odkryto ją, zanim jeszcze odkryto Amerykę, a Hiszpanie i Portugalczycy nazywali ją "indiańskim pieprzem". Właśnie to warzywo było głównym bohaterem dania, które Gaja Kuroń przygotowała dla Gabrieli Darmetko w swojej "Kuchni z jajem". Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko STYL ŻYCIA kuchnia gotowanie Gaja Kuroń papryka papryka faszerowana
Papryczką w raka Możemy znaleźć ją w papryczce chilli. To ta substancja, odpowiada za jej „ostrość”, drażni receptory nerwowe, co przekłada się na charakterystyczne uczucie pieczenia w jamie ustnej. Okazuje się, że to nie jedyna cecha kapsaicyny. Zobacz więcej na temat: NAUKA medycyna nowotwory dieta papryka
Niegdyś obce warzywa dziś stałym gościem na stołach Papryka, bakłażany, kabaczki czy cukinia - to warzywa, które lubimy i jadamy. Ale przecież jeszcze kilkanaście, kilkadziesiąt lat temu były one niemal w Polsce nieznane, a na pewno nie były uprawiane. Czy to skutek zmiany klimatu, czy może rozwoju agrotechniki? Zobacz więcej na temat: Aleksandra Tycner papryka cukinia warzywa
Zbiory papryki będę mniejsze przez wiosenne przymrozki? Właśnie rozpoczął się sezon zbioru papryki w Polsce. Jednak w tym roku może nie być on zbyt udany ze względu na wiosenne przymrozki, prognozuje w rozmowie z Naczelną Redakcją Gospodarczą Polskiego Radia dr Dawid Olewnicki z SGGW. W końcu jest to warzywo ciepłolubne. Zobacz więcej na temat: papryka warzywa rolnictwo Elżbieta Mamos
Zniszczone uprawy papryki Nawet o połowę mogą być mniejsze tegoroczne zbiory papryki w regionie radomskim. Wszystkiemu winna pogoda - przymrozki i intensywne opady deszczu. Zobacz więcej na temat: rolnictwo papryka
Skala Scoville’a, czyli coś na ostrrro Jedni unikają pikantnych przypraw, sosów i dodatków, a inni rozsmakowują się w daniach, po których odczuwają pieczenie w przełyku. Inni. Zwolennicy ostrych smaków dzielą się z kolei na tych mniej odpornych na ostrość oraz tych, którzy sięgają po najbardziej pikantne odmiany papryczek. Dla określenia poziomu ostrości stworzono skalę Scoville’a. Na czym ona polega? Zobacz więcej na temat: dieta jedzenie kulinaria papryka STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie zdrowie i dieta
Polska znaczącym producentem papryki w Europie W ciągu ostatnich kilku lat Polska stała się znaczącym producentem papryki w Europie. Zobacz więcej na temat: warzywa papryka rolnictwo
Ostra jazda, czyli... Dzień Pikantnych Potraw! W Dniu Pikantnych Potraw sprawdziliśmy, dlaczego właściwie papryka jest ostra i jak złagodzić uczucie palenia w ustach, gdy zjedliśmy coś mocno doprawionego. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kaja Zemła kuchnia kulinaria papryka Patryk Kuniszewicz pieprz przyprawić przyprawy smak
16 stycznia - Dzień Pikantnych Potraw Ostre sosy, papryczki chili, pieprz biały, czarny, czerwony czy japoński chrzan wasabi nadają daniom gorącego charakteru. Zobacz więcej na temat: chrzan Czwórka gotowanie kuchnia kulinaria papryka pieprz przyprawić przyprawy smak youtube zdrowie
"K" jak krem z pomidorów i papryki W naszej kuchni suszyliśmy już pomidory, robiliśmy też z pomidorów - kanapkowe stwory. Dziś, czas na pomidory z puszki. Zobacz więcej na temat: papryka pomidory Smak na tak warzywa
"P" jak papryka Rodzina pani papryki jest bardzo liczna. My dziś wykorzystamy najpopularniejsze, czerwone papryki i nadziejemy je pysznym wnętrzem. Zobacz więcej na temat: papryka papryka faszerowana przepisy kulinarne Smak na tak
Skąd się bierze ostrość w papryce? Jalapeño, pieprz cayenne, chilli - dziś sprawdzamy, która z papryk jest najostrzejsza, jak powstaje wrażenie ostrości i czym należy zapić sos tabasco, żeby złagodzić jego działanie. Zobacz więcej na temat: chemia ciekawostki Czwórka Mateusz Kulik NAUKA papryka żywność
Co powinien jeść prawdziwy mężczyzna? Dynię na ostro! Małgorzata Puzio, autorka książek kulinarnych, mówiła w "Czterech porach roku", że dynia ma kilkanaście odmian, które bardzo różnią się od siebie smakiem. Dobrze przyprawione, mogą bardzo smakować panom. Zobacz więcej na temat: kapusta z grochem kapusta z grzybami Małgorzata Raducha papryka warzywa
Grosze za śliwki, gruszki, jabłka, pomidory i paprykę Śliwki po złotówce za kilogram. Producenci tych owoców mówią, że tak niskich cen jeszcze nie było. Zobacz więcej na temat: papryka rosyjskie embargo
Budapeszt: miasto dziesięciu mostów Słuchaczom Czwórki Węgry kojarzą się z kulinariami, czyli na przykład z ostrą papryką, a także z… basenami. Ale jest to także miasto, w którym znajduje się 10 wyjątkowych mostów, oraz drugie po londyńskim, najstarsze metro na świecie. Zobacz więcej na temat: Budapeszt kulinaria papryka turystyka Węgry
Czy marchewka wyleczy depresję? Jedne z najnowszych badań wykazują, że owoce i warzywa zwiększają nasz optymizm. Podobno najlepiej jeść te czerwone i pomarańczowe. Zobacz więcej na temat: depresja Kuba owoce papryka warzywa