Polski kawior, koraliki z czarnym oczkiem - zrób z nich tort i obiad

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2016 13:17
- Kasza może być zrobiona z każdego zboża, które rośnie na naszej planecie - mówi Maja Sobczak, autorka bloga "Qmam kaszę". - Każda z nich może mieć różne kolory.
Audio
  • Maja Sobczak z "Qmam kaszę" opowiada o rodzajach i właściwościach kasz (Nawiedzeni/Czwórka)
Czy obok kaszy gryczanej na polskich stołach przyjmą się quinoa czyli komosa ryżowa, bulgur, amarantus
Czy obok kaszy gryczanej na polskich stołach przyjmą się quinoa czyli komosa ryżowa, bulgur, amarantusFoto: Glow Images/East News

- Kaszę uzyskamy z owsa, orkiszu, pszenicy durum, jęczmienia, kukurydzy, komosy ryżowej, gryki - mówi Czwórkowa ekspertka. - W zależności od sposobu pocięcia, przygotowania, możemy otrzymać płatki, drobniejsze formy, mannę, kaszę paloną lub niepaloną - o czym decyduje kwestia obróbki termicznej danego ziarna. 

Coraz częściej na polskie stoły trafia też bulgur, amarantus czy quinoa. Na samozwańczą królową ostatnio wyrasta kasza jaglana, z której zrobimy i jaglankę, i sernik, i tort, a nawet lody.

***

Tytuł audycji: Nawiedzeni

Prowadzenie: Patryk Kuniszewicz

Materiał: Marta Hoppe

Data emisji: 12.05.2016

Godzina emisji: 11.20

pj/kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Maia Sobczak - kobieta, która kuma kaszę

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2015 13:00
Autorka bloga i książki "Qmam kasze" przekonuje, że dobre jedzenie kojarzy jej się z pozytywnymi emocjami: miłością i bezpieczeństwem, a gotowanie pozwala jej wrócić myślami do czasów dzieciństwa.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Qmaj kaszę - miej uśmiechnięte jelita

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2016 16:22
Kasza - to zdrowy produkt zbożowy, który coraz częściej gości na naszych stołach. Śmiało można powiedzieć, że powraca do naszego menu.
rozwiń zwiń