X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Polski kawior, koraliki z czarnym oczkiem - zrób z nich tort i obiad

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2016 13:17
- Kasza może być zrobiona z każdego zboża, które rośnie na naszej planecie - mówi Maja Sobczak, autorka bloga "Qmam kaszę". - Każda z nich może mieć różne kolory.
Audio
  • Maja Sobczak z "Qmam kaszę" opowiada o rodzajach i właściwościach kasz (Nawiedzeni/Czwórka)
Czy obok kaszy gryczanej na polskich stołach przyjmą się quinoa czyli komosa ryżowa, bulgur, amarantus
Czy obok kaszy gryczanej na polskich stołach przyjmą się quinoa czyli komosa ryżowa, bulgur, amarantusFoto: Glow Images/East News

- Kaszę uzyskamy z owsa, orkiszu, pszenicy durum, jęczmienia, kukurydzy, komosy ryżowej, gryki - mówi Czwórkowa ekspertka. - W zależności od sposobu pocięcia, przygotowania, możemy otrzymać płatki, drobniejsze formy, mannę, kaszę paloną lub niepaloną - o czym decyduje kwestia obróbki termicznej danego ziarna. 

Coraz częściej na polskie stoły trafia też bulgur, amarantus czy quinoa. Na samozwańczą królową ostatnio wyrasta kasza jaglana, z której zrobimy i jaglankę, i sernik, i tort, a nawet lody.

***

Tytuł audycji: Nawiedzeni

Prowadzenie: Patryk Kuniszewicz

Materiał: Marta Hoppe

Data emisji: 12.05.2016

Godzina emisji: 11.20

pj/kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Maia Sobczak - kobieta, która kuma kaszę

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2015 13:00
Autorka bloga i książki "Qmam kasze" przekonuje, że dobre jedzenie kojarzy jej się z pozytywnymi emocjami: miłością i bezpieczeństwem, a gotowanie pozwala jej wrócić myślami do czasów dzieciństwa.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Qmaj kaszę - miej uśmiechnięte jelita

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2016 16:22
Kasza - to zdrowy produkt zbożowy, który coraz częściej gości na naszych stołach. Śmiało można powiedzieć, że powraca do naszego menu.
rozwiń zwiń