X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

W szponach gruzińskiej gościnności

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2016 11:00
- Legendarna serdeczność Gruzinów bywa obezwładniająca. Można wpaść w niewolę ich gościnności na dwa dni - opowiadała Anna Janicka-Galant z portalu "Oblicza Gruzji". A gdy już się to stanie, nie unikniemy na pewno smaku chinkali czy chaczapuri.
Audio
Kołduny chinkali to jeden z najważniejszych specjałów kuchni gruzińskiej
Kołduny chinkali to jeden z najważniejszych specjałów kuchni gruzińskiejFoto: pixabay (domena publiczna)

Pierwsze z tych dań to najsłynniejsza potrawa kuchni gruzińskiej - kołduny wypełnione mięsem i bulionem oraz, w zależności od regionu, różnymi przyprawami. Chaczapuri z kolei to "gruzińska pizza" i idealne danie dla goszczących na Kaukazie jaroszy.

Gruzinom udało się zachować swą odrębną kulturę nie tylko w dziedzinie kulinariów, choć ostatnie dwa stulecia spędzili głównie pod panowaniem rosyjskim, a następnie radzieckim. Z czasów sowieckich pozostały im dwuznaczny sentyment do ich krajana Józefa Stalina oraz ogromne betonowe jaja i dyski...

***

Tytuł audycji: Audycja nr 1

Prowadzą: Michał Migała, Mariusz Infulecki

Data emisji: 8.02.2015

Godzina emisji: 6.40

mm/mg

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Alfred Nobel i jego herbaciane pola w Batumi

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2015 20:00
Gruzińskie plantacje rozsławiły w swojej piosence Filipinki. Okazuje się, że uprawy herbaty w tym kaukaskim kraju pojawiły się za sprawą... Alfreda Nobla.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Indie. "Dwa tygodnie to za mało, żeby poznać ten kraj"

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2015 16:00
- Hałas, śmieci na ulicach i zwierzęta - tak Indie witają turystów - opowiada podróżniczka Małgosia Gawlik. - Wystarczy jednak pobyć tam dłużej, żeby pokochać ludzi i kraj.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Wolontariat w Boliwii - wyprawa życia

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2016 12:00
Sześć miesięcy w maleńkiej wiosce na przeciwległej półkuli. Aleksandra Kania wybrała się do Boliwii w ramach programu EVS, czyli wolontariatu europejskiego.
rozwiń zwiń