X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Lody. Kochali je już starożytni Chińczycy

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2017 15:42
Lody podobno wymyślono w Chinach za panowania dynastii Tang ponad 2500 lat temu... Wtedy produkowano je z mleka krowiego i koziego.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Africa Studio/Shutterstock.com

Biblijny król Salomon korzystał z mrożonych napojów podczas żniw, a Aleksander Wielki uwielbiał miodowo-lodowe nektary i podobno organizował nawet specjalne wyprawy żołnierzy w góry po lód. 

A dziś? Jakie lody jadamy najchętniej? Jaka jest ich wartość odżywcza i czy zawsze muszą tuczyć? Czy lody są dobre na chore gardło? Odpowiedzi poszukamy w książce "Lodovo czyli domowe, zdrowe lody, zimne desery i smoothie" autorstwa Jolanty Naklickiej-Kleser.

***

Na "Dajesz radę" w piątek (16.06) w godzinach od 14.05 do 15.00 zaprasza Marta Hoppe.

jsz/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

W zdrowym gotowaniu liczy się kreatywność

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2016 18:00
8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Z tej okazji o najlepsze sposoby obróbki warzyw, owoców, mięsa i ryb zapytaliśmy ekspertów z Fundacji Szkoła na Widelcu - dietetyczkę Ulę Somow i kucharza Grzegorza Łapanowskiego.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Chia, algi, jagody goji - wprowadź do diety nową jakość

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2017 15:06
Jarmuż, komosa ryżowa, olej lniany, algi, jagody goji czy czosnek - moda na zdrowe gotowanie trwa, więc te składniki coraz częściej lądują na naszych stołach.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Detoks. Jak wspomóc oczyszczanie organizmu?

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2017 16:55
Aby szybciej pozbyć się z organizmu szkodliwych związków chemicznych i toksyn, korzystamy z różnych metod. Które są najskuteczniejsze?
rozwiń zwiń