W zdrowym gotowaniu liczy się kreatywność

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2016 18:00
8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Z tej okazji o najlepsze sposoby obróbki warzyw, owoców, mięsa i ryb zapytaliśmy ekspertów z Fundacji Szkoła na Widelcu - dietetyczkę Ulę Somow i kucharza Grzegorza Łapanowskiego.
Audio
  • Radzimy jak zdrowo jeść i gotować (Dajesz Radę/Czwórka)
Goście Czwórki Ula Somow i Grzegorz Łapanowski z Fundacji Szkoła na Widelcu, z prowadzącą Dajesz Radę Martą Hoppe
Goście Czwórki Ula Somow i Grzegorz Łapanowski z Fundacji Szkoła na Widelcu, z prowadzącą "Dajesz Radę" Martą Hoppe Foto: Czwórka

Ula Somow Każda kuchnia narodowa ma coś ciekawego do zaoferowania i z każdej z nich można wybrać to, co najlepsze

Gotowanie na parze, blanszowanie, marynowanie, smażenie, duszenie - między innymi o walory tych metod przygotowywania potraw zapytaliśmy naszych gości. To co smażone jest najsmaczniejsze, jednak to właśnie gotowane produkty są dla nas najzdrowsze.

Najważniejsze jest, aby w naszej codziennej diecie używać dobrych, lokalnych i świeżych produktów, a także zwracać uwagę na proporcje tego co mamy na talerzu - przekonuje Ula Somow. Pamiętajmy zatem o dobrze zbalansowanej diecie, co w dzisiejszych czasach jest nie lada wyzwaniem. - Dzisiaj chcemy jeść smacznie, zdrowo, no i niestety szybko - mówi Grzegorz Łapanowski.

Grzegorz Łapanowski Dzisiaj wyzwaniem jest, w jaki sposób kreatywnie podejść do tradycyjnej kuchni

Ponadto w audycji odwiedzamy trzy europejskie kuchnie - hiszpańską, serbską oraz duńską - i sprawdzamy, jakie charakterystyczne posiłki serwują tam w porze obiadowej. A naszych gości dopytujemy, jak w naszym codziennym menu zmieścić pięć różnych warzyw i jak przekonać do nich dzieci.

***

Tytuł audycji: "Dajesz radę"

Prowadzi: Marta Hoppe

Goście: Uma Somow (dietetyczka) i Grzegorz Łapanowski (kucharz)

Data emisji: 8.11.2016

Godzina emisji: 14.08

jsz/mg


Czytaj także

Współczesne naczynia na nowoczesne dania

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2016 09:35
- Art Food - to wystawa absolutnie przepiękna, są to unikalne prototypy przepięknych porcelanowych naczyń - mówi Magda Mich, rzeczniczka Instytutu Adama Mickiewicza. Wszystkie one powstały na wyjątkowych warsztatach.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Odporność na wagę złota. Jak o nią dbać?

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2016 15:53
Złota polska jesień powoli zbliża się ku końcowi, a specjaliści alarmują, że to ostatni dzwonek żeby zadbać o odporność. W Czwórce, razem z lekarzem internistą Jakubem Berczakiem, radzimy jak to zrobić.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Po Polsce i świecie. Podróżuj pięknie i smacznie

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2016 11:20
Podróże i jedzenie to dwie pasje Natalii Sitarskiej, współautorki bloga "Tasteaway". Blog założony w 2011 roku był efektem kulinarnej, miesięcznej wycieczki po Europie.
rozwiń zwiń