X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Najpierw marchewka, potem ziemniak. Dziecięca dieta to przygoda

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2018 14:00
- Rozszerzanie diety to pełna smaków i doznań niesamowita przygoda, którą trzeba zacząć od podawania warzyw, bo one nastręczają najwięcej problemów - mówiła w Czwórce dr Aleksandra Zima.
Audio
  • Dr Aleksandra Zima i Ewa Bajerek podpowiadają, jak ułożyć dziecięce menu (Czwórka/Dajesz radę)
(zdj. ilustracyjne)
(zdj. ilustracyjne)Foto: Shuttersock.com/dom. publiczna/Tatevosian Yana

Brokuły - ble, szynka - fe, ryba - fuj, a przecież nie można ciągle jeść naleśników i pomidorówki. Urozmaicone posiłki, którymi dzieci będą się zajadły, to zmora wielu rodziców. Jak sobie z tym poradzić? - Najważniejsze, by zacząć oswajać dziecko z nowymi smakami. Najlepiej, gdy już skończy cztery miesiące. Jeśli na początku podamy mu smak słodki, to na pewno mu się spodoba i trudniej będzie go przekonać do czegoś innego. Dlatego trzeba zacząć od warzywa, ale nie ma reguły, od jakiego. To może być ziemniak, kawałek brokuła, czy marchewki - przekonywała dr Aleksandra Zima.

Rozszerzanie diety i zdrowe nawyki żywieniowe nie tylko procentują na przyszłość, ale też chronią maluszki przed chorobami cywilizacyjnymi. - Zaczynamy od jednej łyżeczki, by dziecko poznało nowy smak, próbowało i nawet odrzucało. Dopiero po trzech tygodniach możemy zacząć wprowadzać słodkie owoce. Efekty przejdą nasze najśmielsze oczekiwania - przekonywała pedagog Ewa Bajerek.

Jak ułożyć dziecięce menu, żeby dostarczyć wszystkich potrzebnych składników? Jak stawiać pierwsze kroki i jak zadbać o zdrowie dzieci? O tym w nagraniu audycji, w której o zdrowych nawykach dietetycznych rozmawialiśmy także z Arturem Zakrzewskim, medalista pucharu świata w skokach na trampolinie.

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

Prowadzi: Marta Hoppe

Goście: Aleksandra Zima i Ewa Bajerek (autorki książki "Maluszek na 6+")

Data emisji: 9.02.2018

Godzina emisji: 14.12

mko/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Monika Walecka i jej pachnąca chlebem rewolucja. Z San Francisco do Polski

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2018 18:00
- Mam naturę poszukiwacza. Moja przygoda z wypiekaniem chleba rozpoczęła się od postawienia pytania: dlaczego chleb, który wypiekam samodzielnie, jest tak różny od tego, który kupuję w piekarni, choć korzystam z tych samych składników - mówiła Monika Walecka, autorka bloga gotujebolubi.pl.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Anna Zbyszewska-Chryniewicz i jej gotowanie z pasją

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2018 10:00
Po latach pracy rzuciła pracę w korporacji i skoczyła w życiową przepaść: zajęła się tym, co sprawia jej przyjemność, czyli gotowaniem. Anna Zbyszewska-Chryniewicz organizuje warsztaty, dzieli się przepisami, organizuje spotkania autorskie przy garach.
rozwiń zwiń