Rzucić wszystko i wynajmować pokoje? Jaka jest współczesna agroturystyka?

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2020 15:44
Agroturystyka to popularna forma wypoczynku, więc może iść w tym kierunku? Jak to jest prowadzić dom otwarty, czy da się z tego żyć i czy mając gości jest szansa na odrobinę prywatności.
Zdjęcie ilustracyjne.
Zdjęcie ilustracyjne.Foto: Pixabay

moda styl krawat szef garnitur 1200.jpg
Współczesny savoir-vivre. To zawsze jest w dobrym tonie

Marzenie tych, którzy duszą się w korporacjach

Ola Korecka mieszka w pięknie położonym miejscu nad jeziorem Sopień w województwie kujawsko-pomorskim. Tam, w samym sercu Pojezierza Brodnickiego prowadzi agroturystykę. Wcześniej przez wiele lat podróżowała po świecie, była wolontariuszką, uczyła się języków obcych. W pewnym momencie poczuła przesyt podróżowaniem i postanowiła wrócić do Polski. Dzięki znajomości języka niemieckiego udało jej się znaleźć pracę w dobrze prosperującej korporacji, ale wiedziała, że to nie jest jej miejsce. Po pół roku złożyła wypowiedzenie i wróciła na rodzinną wieś, gdzie założyła agroturystykę.  

Posłuchaj
17:36 _PR4_AAC 2020_07_02-14-09-48.mp3 Marzysz o własnej agroturystyce? Opowiadamy z czym wiąże się taka praca (Dajesz radę/Czwórka)

 

shutterstock_753543658 myszy 1200.jpg
Lab Rescue - ratujmy zwierzęta laboratoryjne

Jakie cechy musi posiadać dobry gospodarz?

Jak mówiła rozmówczyni Marty Hoppe bardzo ważna jest gościnność. Poza tym trzeba być naprawdę dobrze zorganizowanym na co dzień, posiadać zdolności managerskie, potrafić prowadzić księgowość i umieć zarządzać pracownikami. Komunikacja to w tej pracy podstawa. Przydadzą się też umiejętności manualne - od czasu do czasu trzeba naprawić zepsuty sprzęt domowy, ważna jest znajomość języków obcych, bo od czasu do czasu pojawiają się goście z zagranicy. 

Jak ściągnąć mieszczucha nad kujawskie jezioro?

Każdy gospodarz ma swój sposób. Jedni korzystają z ogłoszeń w serwisach internetowych, inni reklamują się na przydrożnych banerach. Metodą Oli Koreckiej jest tzw. marketing szeptany. - Polecają nas nasi goście. Dzięki temu przez dwanaście lat udało nam się zbudować bazę klientów, którzy wracają do nas każdego sezonu. Kiedy klient do nas wraca cieszy nas najbardziej - mówiła. By zadbać o komfort gości gospodarze są pod ręką przez cały ich pobyt. Przygotowują posiłki, urządzają wspólne ogniska i grille, rozkładają i sprzątają leżaki, wskazują miejsca, do których warto wybrać się na wycieczkę. - To praca od rana do wieczora. W agroturystyce wakacje ma się dopiero zimą. 

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

ProwadziMarta Hoppe

Goście: Ola Korecka (Gospodarstwo agroturystyczne Agroturystyka nad jeziorem Sopień)

Data emisji: 2.07.2020

Godz. emisji: 14.09

ac/kul

 

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Przepisy na domowe lody - od bananowych po miętowe

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2020 17:20
W lodach kupowanych w sklepach, oprócz mleka i owoców najczęściej znajdziemy też cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, substancje spulchniające i inne dodatki, dlatego, jak przekonywała Jolanta Naklicka-Kleser, ten przysmak warto samodzielnie przygotowywać w domu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Manicure hybrydowy we własnym domu. Jak zadbać o płytkę paznokcia?

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2020 06:51
W ostatnim czasie nasze dłonie były szczególnie narażone na kontakt z środkami chemicznymi, które mogły je niszczyć i wysuszać. Po ciągłym myciu i dezynfekcji płynami i żelami czas na odpoczynek skóry i nawilżenie. Jak o nie właściwie zadbać?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Plan B. Od czego zaczyna się nowe życie?

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2020 20:18
W życiu wielu z nas pojawia się moment, w którym chcemy zupełnie przemeblować swoją rzeczywistość. Jedni zmieniają pracę, inni miasto, część szuka swojego miejsca za granicą. Piotr Lichniak i Łukasz Witkowski wyjechali w Góry Izerskie, które spodobały im się tak bardzo, że postanowili zostać tam na dłużej.  
rozwiń zwiń

Czytaj także

Współczesny savoir-vivre. To zawsze jest w dobrym tonie

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2020 21:32
Przyjąć nazwisko męża czy zostawić swoje? Jak zwracać się do ojczyma, macochy, teścia, teściowej? Mówić "na zdrowie", kiedy ktoś kichnie i "smacznego", gdy serwujemy danie? I co savoir-vivre mówi o noszeniu brody? Na te pytania odpowiadał Wojciech Wocław, ekspert od savoir-vivre'u.
rozwiń zwiń