Ogród w słoiku - design stworzony przez naturę

Ostatnia aktualizacja: 14.08.2017 14:34
- Zamiast adrenalinowych skoków i czekolady polecam grzebanie w ziemi, które podnosi poziom szczęścia - mówi w "Stacji Kultura" Aleksandra Pawelska, organizatorka Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego, podczas którego będzie można nauczyć sztuki "terrarium garden", czyli hodowli roślin w szkle.
Audio
  • Aleksandra Pawelska o modzie na las w słoiku i Warszawskim Festiwalu Kulinarnym (Stacja Kultura/Czwórka)
W Czwórce zdradzamy tajniki tworzenia ogrodów w szkle (zdjęcie ilustracyjne)
W Czwórce zdradzamy tajniki tworzenia ogrodów w szkle (zdjęcie ilustracyjne)Foto: Shaiith/Shutterstock.com

Aleksandra Pawelska Ogród w szkle można łatwo przelać wodą, dlatego przy jego kultywowaniu trzeba uważać z nadgorliwością

- Hodowanie roślin w szkle to bardzo szerokie zajęcie - tłumaczy Aleksandra Pawelska. - Są tacy, którzy tworzą ogrody w butelkach, w otwartych lub zamkniętych szklanych pojemnikach. Niektórzy robią lasy, inni lubią egzotyczne rośliny. Są też tacy, którzy odtwarzają krajobrazy - mówi zaproszona projektantka i miłośniczka natury.

Według niej moda na tworzenie ogrodów w szkle wyrasta z naszej potrzeby powrotu do natury. - Nareszcie człowiek zaczyna się zatrzymywać i zastanawiać, co zielonego wokół niego jeszcze zostało - przekonuje Aleksandra Pawelska. Wyjaśnia też, czego potrzeba, żeby taki las w słoiku samemu zrobić.

Aleksandra Pawelska W Warszawie trudno się zatrzymać i zwolnić tempo. Warszawski Festiwal Kulinarny to może być ostatni po wakacjach moment, aby spokojnie spędzić czas z przyjaciółmi, posmakować lokalnego jedzenia i pogrzebać w ziemi

A czy to prawda, że zamknięte w słoiku rośliny mogą przeżyć nawet 60 lat? No i jakie atrakcje czekają na nas na odbywającym się w dniach 8-10 września Warszawskim Festiwalu Kulinarnym, którego organizatorem jest także kucharz i promotor lokalnej żywności Grzegorz Łapanowski? Zapraszamy do wysłuchania nagrania całej rozmowy z Czwórki. 

***

Tytuł audycji: Stacja Kultura

Prowadzi: Kasia Dydo

Gość: Aleksandra Pawelska (projektantka, organizatorka Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego)

Data emisji: 14.08.2017

Godzina emisji: 11.07

jsz/mg

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jak zrewitalizować starą fabrykę porcelany?

Ostatnia aktualizacja: 09.08.2017 13:20
Fundacja Giesche powstała w Katowicach w 2012 roku, w miejscu gdzie od lat dwudziestych ubiegłego wieku produkowano znaną w całej Europie porcelanę, sygnowaną znakiem Giesche. Dziś nowi właściciele starej fabryki porcelany tworzą w jej postindustrialnych budynkach nowoczesny Park Technologiczny i Centrum Designu, współtworzone z ASP w Katowicach.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Słodowy remixed". Wariacje na temat "DIY"

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2017 17:24
"Słodowy remixed" to projekt Instytutu Adama Mickiewicza, którego celem jest krytyczne przybliżenie dziedzictwa Adama Słodowego, legendarnego polskiego wynalazcy, prezentera telewizyjnego i popularyzatora idei "zrób to sam".  
rozwiń zwiń