Jedz mądrze – w pracy

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2011 17:48
Czy Polacy jedzą regularnie i zdrowo? Jak wyglądają nasze posiłki gdy jesteśmy w pracy? W Czwórce podpowiadamy, jak należy dobrze jeść.
Audio

Ostatnie badania pokazują, że zdrowe jedzenie w pracy nie jest naszą mocną stroną. Fastfoody wybierane są przez 9 proc. ankietowanych, 5 proc. zamawia lunch, dbając o to, by był zdrowy. 61 proc. przygotowuje jedzenie do pracy w domu, głównie kanapki. Aż 25 proc. nie jada w pracy w ogóle.

Podpowiedzi, jak zmienić na lepsze nasze codzienne żywienie, udzielają Joanna i Dariusz Brzezińscy, dietetycy, trenerzy fitness, autorzy programu dietetyczno-treningowego Fit and eat. Ich zdaniem, mówienie, że w pracy nie ma czasu by zjeść lub zjeść zdrowo, jest tylko wymówką.

- Wystarczy jeść smacznie. Jeśli czeka na nas smaczny posiłek, chce się go zjeść. I nie prawdą jest, że to co zdrowe nie jest smaczne – wyjaśnia Joanna Brzezińska. Proponuje, by spróbować sernika z kaszą gryczaną i jabłecznika z płatków owsianych. – Są pyszne – przekonuje.

Jeśli chcemy dobrze zjeść, ale dania serwowane przez restaurację w pracy lub pobliskie punkty gastronomiczne nie przypadają nam do gustu, przekąski na cały dzień warto przygotować w domu. Jest to też oszczędniejsze niż zakup cateringu. – Jeśli mamy zapotrzebowanie na  różne sałatki lub ryby, zróbmy je w domu. Ne przejmujmy się też tym, co mogą mówić znajomi. Bądźmy asertywni – podkreśla Dariusz Brzeziński.

/
fot. W. Kusiński/PR


Więcej o tym, jak zdrowo jeść, posłuchać można w dźwięku całej audycji.

pg

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Najpierw "idziemy" do Internetu, potem do lekarza

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2011 07:50
Z badań brytyjskiego University College of London wynika, że co czwarty użytkownik Internetu konsultuje zdrowotne problemy w sieci.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Polacy przestali ćwiczyć?

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2011 16:03
52 proc. Polaków nie uprawia sportu i nie korzysta z żadnych form aktywności fizycznej - wykazały badania TNS OBOP.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Polak – zwierzę mięsożerne

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2011 09:46
W 2011 roku statystyczny Polak zje 75 kg mięsa. Za to owoce i warzywa jemy tylko "przez rozsądek".
rozwiń zwiń