X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Ostra jazda, czyli... Dzień Pikantnych Potraw!

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2016 16:45
W Dniu Pikantnych Potraw sprawdziliśmy, dlaczego właściwie papryka jest ostra i jak złagodzić uczucie palenia w ustach, gdy zjedliśmy coś mocno doprawionego.
Audio
  • Pikantne ciekawostki, czyli wszystko o chili (Sobotologia/Czwórka)
Chili to ogólna nazwa ostrej papryki, do której zalicza się kilka odmian, m.in. jalapeo, tabasco i piri-piri
Chili to ogólna nazwa ostrej papryki, do której zalicza się kilka odmian, m.in. jalapeño, tabasco i piri-piriFoto: Pixabay (Domena publiczna)

Za smak pikantnych potraw odpowiada kapsaicyna. Jest to związek chemiczny, który swoje zastosowanie znajduje jako przyprawa, barwnik i... składnik gazu pieprzowego! - Roślinie służy do ochrony przed robakami, a nam - do uzyskania ognistego smaku. Kapsaicyna podnosi ciśnienie, powoduje pocenie, a przez to ochładza organizm, może też zapobiegać zmianom rakowym - Paweł Krysiak towaroznawca z Instytutu Sztuki Kulinarnej w Warszawie.

Z audycji dowiecie się, jak mierzy się poziom ostrości i dlaczego pikantnych potraw nie można popijać wodą. Wyjaśniamy również, czy to prawda, że Europejczycy i Azjaci inaczej odczuwają ostry smak.

***

Przygotowała: Kaja Zemła

Data emisji: 16.01.2016

Godzina emisji: 15.30

Materiał wyemitowano w audycji "Sobotologia".

mg/bch

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Foodpairing - kunsztowne kompozycje smaków

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2015 12:50
Czekolada ze śledziem lub kawiorem, kalmary ze sfermentowanymi jabłkami i pomidory w pomarańczach. Niebanalne połączenia stały się znakiem rozpoznawczym modnej kuchni.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Jaja w kuchni". Marcin Kuc o Świętach po męsku

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2015 09:40
- Jeśli jesteś facetem i chcesz zaimponować najbliższym przy wigilijnym stole, proponuję pójść w ryby i przygotować karpia - mówi youtuber z kanału "Jaja w kuchni".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Chemia w kuchni. Czy olej może się zapalić?

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2016 14:40
Podczas smażenia, gdy ustawimy zbyt wysoką temperaturę, olej zaczyna dymić i wydzielać nieprzyjemny zapach. Czy w ten sposób możemy doprowadzić do pożaru?
rozwiń zwiń