Ostra jazda, czyli... Dzień Pikantnych Potraw!

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2016 16:45
W Dniu Pikantnych Potraw sprawdziliśmy, dlaczego właściwie papryka jest ostra i jak złagodzić uczucie palenia w ustach, gdy zjedliśmy coś mocno doprawionego.
Audio
  • Pikantne ciekawostki, czyli wszystko o chili (Sobotologia/Czwórka)
Chili to ogólna nazwa ostrej papryki, do której zalicza się kilka odmian, m.in. jalapeo, tabasco i piri-piri
Chili to ogólna nazwa ostrej papryki, do której zalicza się kilka odmian, m.in. jalapeño, tabasco i piri-piriFoto: Pixabay (Domena publiczna)

Za smak pikantnych potraw odpowiada kapsaicyna. Jest to związek chemiczny, który swoje zastosowanie znajduje jako przyprawa, barwnik i... składnik gazu pieprzowego! - Roślinie służy do ochrony przed robakami, a nam - do uzyskania ognistego smaku. Kapsaicyna podnosi ciśnienie, powoduje pocenie, a przez to ochładza organizm, może też zapobiegać zmianom rakowym - Paweł Krysiak towaroznawca z Instytutu Sztuki Kulinarnej w Warszawie.

Z audycji dowiecie się, jak mierzy się poziom ostrości i dlaczego pikantnych potraw nie można popijać wodą. Wyjaśniamy również, czy to prawda, że Europejczycy i Azjaci inaczej odczuwają ostry smak.

***

Przygotowała: Kaja Zemła

Data emisji: 16.01.2016

Godzina emisji: 15.30

Materiał wyemitowano w audycji "Sobotologia".

mg/bch

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Foodpairing - kunsztowne kompozycje smaków

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2015 12:50
Czekolada ze śledziem lub kawiorem, kalmary ze sfermentowanymi jabłkami i pomidory w pomarańczach. Niebanalne połączenia stały się znakiem rozpoznawczym modnej kuchni.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Jaja w kuchni". Marcin Kuc o Świętach po męsku

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2015 09:40
- Jeśli jesteś facetem i chcesz zaimponować najbliższym przy wigilijnym stole, proponuję pójść w ryby i przygotować karpia - mówi youtuber z kanału "Jaja w kuchni".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Chemia w kuchni. Czy olej może się zapalić?

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2016 14:40
Podczas smażenia, gdy ustawimy zbyt wysoką temperaturę, olej zaczyna dymić i wydzielać nieprzyjemny zapach. Czy w ten sposób możemy doprowadzić do pożaru?
rozwiń zwiń