Jak fotografować jedzenie? Najpierw wizja, potem aplikacje

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2020 11:00
W czasach Instagrama każdemu z nas zależy, żeby zdjęcia, które udostępniamy na profilu, były jak najbardziej atrakcyjne. A co oglądamy w sieci najchętniej? Zdjęcia jedzenia. 
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: Africa Studio/Shutterstock.com

Hamburger "outside of the box"

Jakub Wichrowski ze studia Foodstyle przyznaje, fotografia kulinarna może sprawić dużo trudności, ale tak naprawdę wszystko zależy od naszej kreacji. - Czasami na taki "obiekt" należy spojrzeć "outside of the box", czyli nietuzinkowo, nieszablonowo i czasami pod prąd - tłumaczy. 

Posłuchaj
06:15 [CZWORKA]Sobotologia 11 lipiec 2020 fotografia kulinarna.mp3 Fotografia kulinarna - jak robić dobre zdjęcia jedzeniu? (Sobotologia/Czwórka)

Zdjęcia rób przy oknie

U podstaw fotografii leży malowanie światłem, dlatego jest to jeden z najważniejszych elementów zdjęć kulinarnych. - Najlepiej, gdyby to było światło z pełną gamą kolorystyczną, więc jedzenie w warunkach domowych fotografujemy przy oknie - radzi fotograf. - Drugim elementem jest kompozycja, czyli to, w jakim otoczeniu robimy zdjęcie dania. Mówiąc krótko, zanim rozpoczniemy sesję, posprzątajmy plan.

Jedzenie możemy przyozdabiać, dokładać dodatkowe składniki i elementy dekoracyjne. Możemy też spróbować wpisać je w określony kontekst lub tematykę. - Ciasta przygotowywane na przykład na Boże Narodzenie umieszczamy w świątecznej dekoracji, podobnie możemy zrobić z urodzinowym tortem. Ale bogato rozbudowana scenografia nie jest niezbędna - wyjaśnia rozmówca Agaty Nowotnik.

Posłuchaj także:

"Upiększanie" fotografii     

Kiedy zdjęcie mamy już gotowe, możemy zająć się jego obróbką. Do wyboru mamy wiele aplikacji i programów. Jak z nich korzystać? - Przede wszystkim musimy skupić się na tym, by sama fotografia była zbliżona do tego, co chcemy na końcu osiągnąć, bo żaden program "naprawczy" nie uratuje złego zdjęcia, choć w postprodukcji może zdziałać cuda  - mówi Jakub Wichrowski. - Możemy poprawić naświetlenie i kontrast, możemy też delikatnie pobawić się kolorami. Możemy wreszcie niektóre partie obrazu wyostrzyć, a inne rozmazać. Wszystko zależy od naszych umiejętności i od tego, czy posiadamy jakąś wizję. 

***

Tytuł audycji: Sobotologia

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał przygotowała: Agata Nowotnik

Data emisji: 11.07.2020

Godzina emisji: 09:20

kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

WawaInstaFriendly. Gdzie w stolicy łowi się najlepsze kadry?

Ostatnia aktualizacja: 13.05.2018 09:04
Jak pokazały wyniki konkursu #WawaInstaFriendly niekwestionowanym liderem i najchętniej fotografowanym miejscem w Warszawie jest Pałac Kultury i Nauki. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Tradycyjne rzemieślnictwo. Odpowiedź na masówkę i nadprodukcję

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2018 19:16
Fryderyk Danielczyk to stolarz, artysta i fotograf. Zamiłowanie do pracy z drewnem odkrył w sobie w wieku 14 lat. Swoją pasję przekuł w sposób na życie - pracuje w drewnie, fotografuje, od 10 lat rewitalizuje głośniki, amplitunery i gramofony.
rozwiń zwiń