X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Zatrzymaj aromat lata i bierz się za suszenie

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2016 14:58
Podobno suszyć można praktycznie wszystko - warzywa, owoce i zioła. Jest to niezawodna metoda na konserwowanie żywności i na trzymanie w zimowej spiżarni wiosenno-letnich specjałów.
Audio
Suszenie jest niezwykle wydajnym sposobem na konserwowanie żywności
Suszenie jest niezwykle wydajnym sposobem na konserwowanie żywnościFoto: pixabay/Ajale

- W zasadzie przez cały rok do naszego koszyka trafiają produkty, które możemy zasuszyć. Przyjęło się jednak, że taki standardowy okres suszenia zaczyna się na przełomie lata i jesieni, gdy pojawiają się grzyby, śliwki czy jabłka - mówiła w Czwórce specjalistka od diety eliminacyjnej Joanna Dronka-Skrzypczak.

Metody suszenia są różne, jednak podobno jedną z bardziej niezawodnych jest używanie dehydryzatora. Na czym dokładnie polega ten proces i czy można ususzyć arbuza, który w 98 procentach składa się z wody? Dowiecie się tego z nagrania "Stacji Nauka".

***

Tytuł audycji: "Stacja Nauka"

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał: Mateusz Kulik

Data emisji: 4.10.2016

Godzina emisji: 12.44

jsz/kd

 

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Wegetarianizm jest zdrowy dla dziecka. Co z weganizmem?

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2016 10:42
Rodzice wprowadzają różne diety do jadłospisów swych pociech. Zdania ekspertów na ich temat są podzielone. Jeden z autorytetów pediatrii prof. Janusz Księżyk z CZD podkreśla, że dieta wegetariańska jest równoważną i równie dobrą dla dzieci. Zupełnie inne zdanie ma na temat weganizmu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kolorowe warzywa - to zasługa chemii

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2016 14:14
- Kolory w warzywach i owocach mają różnego rodzaju substancje chemiczne, które się różnią swoją budową chemiczną - mówią specjalistki z Zakładu Chemii Fizycznej. - W zależności od ich budowy otrzymujemy różne kolory - dodaje.
rozwiń zwiń