X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Mleczny zawrót głowy. Które jest najzdrowsze?

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2017 14:52
Mleko UHT, pasteryzowane, odtłuszczone, półtłuste i tłuste... które jest bliższe mleku od krowy? Jakie jest najlepsze dla naszego zdrowia? Według specjalistów, mleko to źródło wapnia i białka, a tłuszcz w nim zawarty ma ważne dla nas składniki odżywcze.
Audio
  • Czy mleko jest dla nas zdrowe? (Stacja Nauka/Czwórka)
(zdjęcie ilustracyjne)
(zdjęcie ilustracyjne)Foto: George Rudy/Shutterstock.com

Agnieszka Piskała Wyznaję zasadę, że im jakiś produkt ma dłuższy termin do spożycia, tym nasze życie ma ten termin krótszy

- Na półkach sklepów spożywczych możemy znaleźć mleko, które ma od 0 aż do 3,8 procent zawartości tłuszczu. To ostatnie ma go więcej niż mleko bezpośrednio od krowy - tłumaczy Agnieszka Piskała, dietetyczka i specjalistka do spraw żywienia. - Bardzo często w codziennej diecie wybieramy mleko bez tłuszczu. Ono jednak nie ma smaku, bo to tłuszcz jest w mleku jego nośnikiem - przekonuje rozmówczyni Kai Zemły.

Jak twierdzi Agnieszka Piskała, 3,2 a nawet 3,8 procenta tłuszczu w mleku "to nie jest porażająca ilość". - W mlecznym tłuszczu znajduje się mnóstwo tłuszczorozpuszczalnych witamin oraz krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które mają naukowo udowodnione działanie antynowotworowe w przypadku raka piersi u kobiet - podkreśla dietetyczka.

Sprawdź też:
brzuch ręce serce dieta 1200x660.jpg
Makrobiotyka - wyjątkowa dieta i styl życia

Słuchając nagrania całego materiału reporterskiego, przygotowanego dla "Stacji Nauka" przez Kaję Zemłę, dowiecie się też, czym się różni mleko UHT od pasteryzowanego, co to jest mikrofiltracja, oraz dlaczego mleko najlepiej przechowywać w szklanych butelkach.

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Mateusz Kulik

Data emisji: 12.09.2017

Godzina emisji: 12.22

jsz/ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Mleko - pić czy nie pić? Oto jest pytanie

Ostatnia aktualizacja: 26.04.2017 16:44
Mleko to w wielu kulturach podstawa żywienia, szczególnie w przypadku dzieci. Krowie jest uważane za produkt, który dostarcza mnóstwo składników odżywczych - wapnia, witamin, enzymów i aminokwasów. Czy rzeczywiście jest dla nas zdrowe?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Woda. Ile i z jakimi dodatkami należy jej pić każdego dnia?

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2017 18:43
Ludzki organizm aż w 60 proc. składa się aż z wody i nie może prawidłowo funkcjonować bez odpowiedniego jej spożycia. Dietetycy zalecają picie każdego dnia około 2,5 litra płynów. Świetną alternatywą dla "czystej" wody są własnoręcznie robione wody... smakowe.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Glutaminian sodu - to on odpowiada za piąty smak

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2017 17:10
To substancja, bez smaku i zapachu, a jednak wzmacnia aromat spożywanych przez nas potraw. - Jest to związek chemiczny produkowany w laboratorium, na opakowaniach oznaczany jako E 621 - tłumaczy w Czwórce Izabela Przybysz, dietetyczka z Instytutu SanVita w Warszawie.
rozwiń zwiń