Czy nocne podjadanie sprzyja otyłości?

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2019 16:03
- To, że nie powinniśmy jeść po godzinie 18 jest mitem. Kolację powinniśmy dostosować do naszego trybu dnia - mówiła dietetyczka Anna Kalinowska-Weber.
Audio
  • Kolacja tylko do 18.00? To mit! (Stacja nauka/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay

- Jeśli ostatni posiłek zjemy o 18, ale zasypiamy dopiero około północy, to położymy się głodni. Kolację powinniśmy przygotowywać na 2-3 godziny przed snem. W tym czasie nasz żołądek jest w stanie strawić pokarm - tłumaczyła.

Ekspertka wyjaśniała, że większym problemem dla naszego zdrowia i sylwetki jest nawyk nocnego podjadania. - W ciągu dnia jesteśmy w ciągłym biegu i nie zawsze pamiętamy o regularnych i pełnowartościowych posiłkach. "Oszczędzanie" czasu przeznaczonego na posiłek rekompensujemy sobie w nocy, sięgając po to, co akurat mamy w lodówce nie zwracając uwagi na kaloryczność i gramaturę posiłków, bo chcemy jak najszybciej zaspokoić głód. Pora wieczorna jest najgorszym momentem na ucztowanie, bo to czas, kiedy nasz organizm się wycisza, spowalnia też przemiana materii. 

Co może być efektem ubocznym zbyt obfitych kolacji? Jakie produkty wybierać? O tym w audycji. 

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Gość: Anna Kalinowska-Weber (dietetyczka)

Data emisji: 8.01.2018

Godzina emisji: 12.30

ac/pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Zamień kosmetyki na zdrowe koktajle i poczuj różnicę

Ostatnia aktualizacja: 07.05.2018 15:31
Autorka książki "Soki i koktajle w minutę" Agata Ziemnicka-Łaska znalazła odpowiedź na to, jak ekspresowo zaspokoić potrzeby naszego organizmu i sprawić, że będziemy lepiej się czuć i wyglądać. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Raw food. Podgrzewaj tylko do 48 stopni

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2018 10:26
- Przy stosowaniu diety raw food dostarczamy sobie bombę witami, mikroelementów i wartości odżywczych. 75 procent rzeczy, które jemy powinniśmy jeść na surowo - mówi Karolina Szaciłło. - Pamiętajmy, że to nie jest model odżywiania na cały rok i nie dla każdego - dodaje. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Tradycje kulinarne się zmieniają, ale wciąż łączą nas przy stole"

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2018 13:51
- Kultura jedzenia oznacza szacunek. Do produktu, przygotowania posiłku i jedzenia. Nawet jeśli mamy tylko dziesięć minut przerwy postarajmy się, żeby zjeść w spokoju ciesząc się smakiem - mówiła Dominika Wójciak autorka książki "Prosto, pysznie, do pudełka".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dieta idealna? Można skomponować ją z tego, co na wyciągnięcie ręki

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2018 19:55
- Stoję na stanowisku, że hot dogów raczej powinniśmy unikać. Jest to żywność typu fast food, która zawiera dużo tłuszczów i soli, a w ramach racjonalnego żywienia, akurat te składniki powinniśmy ogarniczać - mówiła Agnieszka Jarosz z IŻŻ, rozmówczyni Patryka Kuniszewicza.
rozwiń zwiń