Superfoods - morwa na cukrzycę i odchudzanie

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2020 14:20
Pochodzi z Azji, z wyglądu przypomina jeżynę, a każda część tej rośliny ma inne właściwości lecznicze.
Audio
  • Morwa - co leczy i jak smakuje? (Stacja Nauka/Czwórka)
Owoce morwy białej
Owoce morwy białejFoto: Angelo Chiariello/Shutterstock.com

Czytaj także
marcin molik 1200.JPG
Przepis na zimowy obiad: pietruszka, wanilia i chili

- Morwa jest drzewem liściastym hodowanym także w Polsce. Ma owoce w kolorze białym, ale także fioletowym i różowym - mówi Justyna Kowalska-Bąbik z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Morwa wykazuje przede wszystkim działanie przeciwutleniające, detoksykacyjne, antybakteryjne oraz przeciwwirusowe. Stosowana jest, m.in. w celu wspomagania leczenia cukrzycy, profilaktyki przeciwmiażdżycowej i antynowotworowej oraz obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. - Możemy ją spożywać na surowo i w wersji suszonej. Jadalne są nie tylko owoce, morwy, ale także jej liście i korzenie - wyjaśnia ekspertka. 


Czytaj także
ostrygi 1200x660.jpg
Ostrygi - z biednych stołów na wigilijne talerze Francuzów

Morwa jest niskokaloryczna, a w jej składzie znajdują się substancje, które ograniczają wchłanianie się cukrów do krwi, co w rezultacie przyczynia się do zmniejszenia produkcji tłuszczu i odkładania się tkanki tłuszczowej.

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał: Agata Nowotnik

Data emisji: 14.02.2020

Godzina emisji: 12.43

kul/pj


Czytaj także

Peganizm - dieta, która podbije 2019 rok

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2019 10:04
Peganizm to połączenie dwóch najbardziej skrajnych i różnych diet: wegańskiej i paleo. Czy wyjdzie nam ona na zdrowie?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Czy nocne podjadanie sprzyja otyłości?

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2019 16:03
- To, że nie powinniśmy jeść po godzinie 18 jest mitem. Kolację powinniśmy dostosować do naszego trybu dnia - mówiła dietetyczka Anna Kalinowska-Weber.
rozwiń zwiń