Indeks i ładunek glikemiczny ważniejsze niż kalorie

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2020 10:19
Jak się okazuje, to nie liczenie kalorii jest najważniejsze w dietach, a istotniejsze mogą być indeks i ładunek glikemiczny, które mówią o poziomie cukru we krwi, a także stabilizowaniu poziomu glukozy. 
Audio
  • O indeksie glikemicznym i ładunku glikemicznym opowiada dietetyczka, Magdalena Czyrynda-Koleda (Stacja Nauka/Czwórka)
zdj
zdjFoto: shutterstock.com/Chinnapong

shutterstock Alexandr Vorobev yerba mate 1200.jpg
Yerba mate - czy zastąpi filiżankę kawy?

Dietetyk Magdalena Czyrynda-Koleda szczególną uwagę zwraca właśnie na ładunek glikemiczny, o którym mówi się mniej. - To jest taka wartość, która mówi nam, jak nasz organizm poradzi sobie z ustabilizowaniu poziomu glukozy po zjedzeniu danej porcji - wyjaśnia. - Zdarza się tak, że dany produkt ma wysoki indeks glikemiczny, ale ładunek już niekoniecznie. Okazuje się, że ten produkt, podany w towarzystwie czegoś, co zawiera tłuszcz albo białko, wcale nie bezie taki zły, jak pierwotnie o nim sądzono - dodaje. - Dobrymi przykładami są tu burak i arbuz, które często są na cenzurowanym. 


Posłuchaj
03:01 czwórka stacja nauka 18.09.2020 indeks.mp3 O indeksie glikemicznym i ładunku glikemicznym opowiada dietetyczka, Magdalena Czyrynda-Koleda (Stacja Nauka/Czwórka)

 


kapusta 1200.jpg
Kapusta - nie taka pusta. Sprawdzamy, co ma w środku

Kalorie w naszej diecie są ważne, ale jeśli będziemy kierować się tylko nimi, do dojedzie do sytuacji, w której zjedzenie 7 słodkich batoników pokryje nasze dzienne zapotrzebowanie na kalorie. Rozmówczyni Agaty Nowotnik podkreśla, że przecież nie o to chodzi, że powinniśmy stawiać na dobry produkt.

- Osoby, które muszą stosować dietę o obniżonym indeksie glikemicznym biorą pod uwagę produkty o niskim indeksie, produkty z wyższym indeksem mogą jeść dużo rzadziej - mówi Magdalena Czyrynda-Koleda. - Nie tylko indeks ma znaczenie, bo sposób obróbki danego produktu obniża lub podnosi ten indeks. Obecność białka lub tłuszczu w posiłku np. jajka, ryby, sałaty z oliwą, może obniżyć wysoki indeks glikemiczny - dodaje. 

Dietetyczka podkreśla też, że zalecenia i wyliczenia mogą ładnie wyglądać na papierze, a praktyka i tak wszystko weryfikuje. 

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Mateusz Kulik

Materiał przygotowała: Agata Nowotnik

Data emisji: 18.09.2020

Godzina emisji: 12.31

pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Gdy zjadasz hamburgera, koncentracja spada

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2020 10:21
Jak udowodnili naukowcy z Ohio State University fast foody, oprócz tego, że negatywnie wpływają na naszą wagę, dodatkowo nie pozwalają nam się skupić. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przepis na kuloodporną kawę. Zafunduj sobie "potężnego kopa"

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2020 14:50
Kawa kuloodporna to kawa z dodatkiem… olejów i masła. To podobno najskuteczniejszy sposób na szybkie i trwałe rozbudzenie. Czy to prawda?
rozwiń zwiń