Lody typu sorbet owocowy, czekoladowe, z orzechami? Tak przygotujesz je w domu

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2020 12:49
Latem mamy ochotę na lody. Jak przygotować je własnoręcznie? Tak, by miały pyszny smak, który najbardziej nam odpowiada, a przy tym były zdrowe i niskokaloryczne?
Sorbet śliwkowy
Sorbet śliwkowyFoto: shutterstock.com/Nataliia Leontieva

Posłuchaj

04:28 2020_07_18-09-16-54_CZWÓRKA_Sobotologia.mp3 przepis na lody - sorbet owocowy i lody mleczne, z czekoladą (Sobotologia/Czwórka) 

shutterstock jajka wielkanoc 1200.jpg
Myślisz, że widziałeś już wszystko? Tego jeszcze nie wiesz o jajkach

Lody jako dodatek do śniadania, obiadu i kolacji? - To możliwe, pod warunkiem, że będą lekkie, na przykład typu sorbet, a nie o cięższych smakach, jak orzechowe czy czekoladowe - mówiła Julia Frydzyńska, blogerka "Cinamon Dealer". Jak tłumaczyła, przepis na sorbet jest prosty. - Wykorzystujemy w nim wodę z ciecierzycy - chodzi o wodę z puszki, którą większość ludzi wylewa.

Niezbędne składniki to:

  • 100 g wody z ciecierzycy
  • 200-300 g zblendowanych owoców

jedzenie zdjęcie fotografia kulinarna telefon restauracja deser 1200.jpg
Jak fotografować jedzenie? Najpierw wizja, potem aplikacje

- Wodę ubijamy, by uzyskać konsystencję sztywnej piany, jak z białka jajek. Do tego blendujemy ulubione owoce, na przykład maliny bądź truskawki. Łączymy to mikserem, słodzimy - ja używam do tego erytrolu zmielonego na puder, ale każdy słodzik jest dobry , w zależności od indywidualnych upodobań - i masę wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin - mówiła Cinamon Dealer.

Posłuchaj także:

Jeżeli do przygotowania naszych lodów dodamy kilka mrożonych bananów - możemy "odpuścić" wodę z ciecierzycy, a lody wyjdą bardziej kremowe, dużo słodsze. I dużo bardziej kaloryczne. - Wkładamy do zamrażalnika bardzo dojrzałe banany. Po kilku godzinach wyjmujemy i blendujemy. Do tego dodajemy kilka łyżek masła orzechowego, warto pokruszyć czekoladę bądź inne ulubione dodatki. Jeśli zamiast bananów dodamy mrożony jagurt - to będą takie prawdziwe, typowe lody, jak ze sklepu - mówiła ekspert. 

Jak zapakować lody? - Używam najzwyklejszych plastikowych pudełek, do których łatwo jest przelać masę lodową przed zamrożeniem, wygodnie łączy się w nich składniki - tłumaczyła rozmówczyni Agaty Nowotnik. 

***

Tytuł audycji: Sobotologia

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał przygotowała: Agata Nowotnik

Data emisji: 11.07.2020

Godzina emisji: 09:20

kd


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Świętowaliśmy tłusty czwartek. Tak się robi pączki w Łodzi!

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2020 11:55
Kuba Marcinowicz z Czwórkowym mikrofonem zawitał do Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi. Stamtąd relacjonował dla Was to wyjątkowe święto!
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kuchnia góralska prosto ze Szczyrku. Z czym to się je?

Ostatnia aktualizacja: 29.02.2020 10:41
Jak podaje się baraninę, co to są moskole i jak smakuje żur szczyrkowski. O regionalnych przysmakach opowiadaliśmy prosto z Beskidów. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Piknik z zachowaniem ostrożności. Z bliskimi i na odludziu

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2020 13:00
Łąka, dzika plaża, obrzeża górskich szlaków - te miejsca wydają się idealne na piknik w czasach koronawirusa. O tym, gdzie znaleźć je w Polsce, opowiadają autorzy bloga Polska po godzinach i Korpopirania.pl
rozwiń zwiń