Kim jest supertaster i dlaczego nie lubi warzyw?

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2020 18:00
Smak mamy w kubkach, a im więcej kubków, tym więcej doznań, nie zawsze jednak przyjemnych dla podniebienia. Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu twierdzą nawet, że supertasterzy, czyli supersmakosze mają podświadomą awersję do warzyw. 
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: Monkey Business Images/Shutterstock.com

Zobacz
przyprawy 1200.jpg
Przyprawy - patrz na datę ważności. Chroń się przed alergią i pleśnią

Wybrzydzasz, bo więcej czujesz?

- Supertaster jest bardzo wrażliwy sensorycznie  - tłumaczy Joanna Mikołajczyk-Stecyna, dr nauk medycznych z Katedry Żywienia Człowieka i Dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym. - Takie osoby mogą odrzucać gorzkie produkty, bo są one dla nich zbyt intensywne. Z drugiej strony, kiedy przyzwyczają się do ich spożywania, kalafior, brokuły czy liście rukoli mogą stać się ich ulubionymi przysmakami, bo zaczną odczuwać przyjemność z jedzenia tych warzyw.

Posłuchaj
05:27 [CZWORKA]Stacja Nauka 9 listopad 2020 supersmak.mp3 Supersmakosz. Czym się zajada, a czego nie lubi? (Stacja Nauka/Czwórka)

Sprawdź także
shutterstock szarlotka pieczenie ciasto zapach 1200.jpg
Zapach, kolor, smak, sposób spędzania wakacji - dlaczego lubimy różne rzeczy?

Więcej smakujesz, gorzej się odżywiasz

Uważa się, że oprócz większej liczby kubków smakowych, supersmakosze mają gen TAS2R38, który jest gorzkim receptorem smaku i wzmaga gorycz w jedzeniu. Prace prowadzone przez naukowców z Poznania dotyczą właśnie gorzkiego smaku i jego wpływu na przestrzeganie zasad zdrowego odżywiania. - Warzywa są podstawą w każdej piramidzie żywienia, w tej chwili zaleca się nawet, by stanowiły one połowę tego, co mamy na talerzu. Nasze badania mają zachęcić ludzi do zmiany nawyków żywieniowych  - mówi Ewa Bilczak doktorantka z Katedry Żywienia Człowieka i Dietetyki. - Chcemy sprawdzić, na ile wrażliwość na goryczkę wpływa na świadome lub mniej świadome odrzucanie gorzkich warzyw. 

Posłuchaj
kawa kuloodporna bulletproof coffee shutterstock 1200.jpg
Przepis na kuloodporną kawę. Zafunduj sobie "potężnego kopa"

Smak zapisany w genach

A jak to się dzieje, że jedni czują więcej, a inni mniej? - Kubki smakowe i uwarunkowania genetyczne to właściwie jedno i to samo. Jeśli ma się określony wariant genu, to na jego podstawie w organizmie będzie kształtowane białko, które ma wpływ na to, jakie cząsteczki będą się do niego chętniej przyłączać - wyjaśnia dr Mikołajczyk-Stecyna. - Jeśli ktoś ma receptor, który szybko wyłapuje cząsteczki gorzkiego smaku, to ta osoba od razu to odczuwa. W innym przypadku będziemy potrzebować większej intensywności danego produktu, żebyśmy mogli go poczuć. 

Are You a Supertaster? / SciShow

Po raz pierwszy pojęcie "supertaster" zrodziło się pod koniec lat 80., gdy Linda Bartoshuk, specjalistka od badań zmysłów smaku i węchu, odkryła, że istnieją osoby mające tak dużo kubków smakowych, które do tego są tak gęsto upakowane, że odczuwają podstawowe smaki z niebywałą intensywnością. Szacuje się, że ok. 25 proc. populacji to supersmakosze (większość to kobiety), 50 proc. to osoby o średnio wrażliwym zmyśle smaku, a reszta to osoby o mało czułym smaku.

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał przygotował: Szymon Majchrzak 

Data emisji: 09.11.2020

Godzina emisji: 12.45

kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Aloes jest dobry na wszystko

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2020 15:37
Jego właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze i łagodzące są znane od lat. Ma również zastosowanie kosmetyczne i spożywcze - opowiadamy o właściwościach tej rośliny. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dynia do garnka i do zabawy

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2020 12:00
Okazuje się, że dynia jest świetnym produktem, z którego możemy skomponować całodzienne menu. Jest doskonała na śniadania, obiady, a nawet w formie deseru. 
rozwiń zwiń