Zdrowo to także smacznie. Liczy się balans

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2016 19:27
Taką dewizę w gotowaniu wyznaje Justyna Połeć, autorka kulinarnego bloga, ale przede wszystkim pasjonatka gotowania. W "Czacie Czwórki" zdradziła kilka sekretów swojej kuchni i zdrowego stylu życia.
Audio
  • Co jest najważniejsze w zdrowym gotowaniu? (Czat Czwórki/Czwórka)
Aby zdrowo jeść, wcale nie trzeba rezygnować ze smaku
Aby zdrowo jeść, wcale nie trzeba rezygnować ze smakuFoto: pixabay.com/Unsplash/domena publiczna

- Dieta powinna być urozmaicona. Jeśli nie ma względów zdrowotnych, to nie powinniśmy niczego odstawiać - przekonywała Justyna Połeć. Jej przygoda ze zdrowym gotowaniem zaczęła się po powrocie ze Stanów Zjednoczonych, kiedy postanowiła zrzucić parę kilogramów. - Na początku moim celem było zadbanie o sylwetkę. A potem odkryłam cały świat zdrowego gotowania - mówiła. 

Justyna Połeć W odżywianiu najważniejszy jest balans i rozsądek. Trzeba pamiętać, że jedzenie to przyjemność

Inspiracją do rozpoczęcia kulinarnych poszukiwań było dla niej także fotografowanie jedzenia - co oprócz "apetycznych" fotografii potraw znajdziemy na jej blogu? Garść zdrowych przepisów - wegańskich, wegetariańskich i z mięsem - a także porady dotyczące zdrowego trybu życia.

A czy można "na zdrowo" przerobić tradycyjne, babcine przepisy? I czy Justyna Połeć w swojej kuchni unika cukru? O tym dowiecie się z nagrania audycji, w której także sprawdziliśmy Wasze zdrowe nawyki.

***

Tytuł audycji: "Czat Czwórki"

Prowadzi: Piotr Firan

Materiał: Justyna Tylczyńska

Goście: Justyna Połeć (pasjonatka zdrowego gotowania i autorka bloga justdeliciousx.pl)

Data emisji: 28.11.2016

Godzina emisji: 16.08

jsz/ab

Czytaj także

Sztuka osiągania kulinarnego mistrzostwa

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2016 17:00
Przyczynkiem tego wydania "Sztuki Jedzenia" jest film dokumentalny Pierre'a Deschampsa "Noma: My Perfect Storm", w którym poznajemy René Redzepiego, szefa kuchni najsłynniejszej i najlepszej kopenhaskiej restauracji.
rozwiń zwiń
Czytaj także

W zdrowym gotowaniu liczy się kreatywność

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2016 18:00
8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Z tej okazji o najlepsze sposoby obróbki warzyw, owoców, mięsa i ryb zapytaliśmy ekspertów z Fundacji Szkoła na Widelcu - dietetyczkę Ulę Somow i kucharza Grzegorza Łapanowskiego.
rozwiń zwiń