X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Czy mamy do czynienia z epidemią nietolerancji pokarmowych?

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2018 17:29
Pojawiają się kolejne produkty dla alergików: bez glutenu, bez laktozy, z ksylitolem, dobre dla alergików, vegan friendly. Szacuje się, że za 15 lat połowa europejskiej populacji będzie uważała, że cierpi na jakąś alergię. Najbardziej popularne są te pokarmowe.
Audio
  • O alergiach, spadku odporności, przyczynach i skutkach złego samopoczucia wynikającego z niewłaściwej diety - opowiadają Żaneta Geltz i Hanna Stolińska-Fiedorowicz (Czat Czwórki)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/Kaspars Grinvalds

Zjawisko nietolerancji pokarmowych nasila się na przestrzeni ostatnich lat. - Są dwie przyczyny. Pierwsza to utrata naszej naturalnej odporności. Odżywiamy się monotonnie, zubażamy naszą treść pokarmową i organizm nie ma jak tej odporności budować - tłumaczyły ekspertki Czwórki. - Żywność jest z kolei bardzo mocno przetworzona, więc - nawet jeśli chcemy zjeść coś ciekawego - ma to bardzo niską wartość odżywczą - podkreślały. Jedną z przyczyn alergii nabytych jest także zbyt wczesne podawanie niewłaściwych produktów spożywczych dzieciom. - Kolejnym problemem jest m.in. zespół nadwrażliwości jelit.

Skąd jeszcze biorą się te nietolerancje i w jaki sposób z nimi żyć, na co uważać? Czy bezglutenowe albo pozbawione laktozy produkty to moda i fanaberia, czy też kwestia prawdziwych nietolerancji pokarmowych? Ile osób cierpi na stwierdzoną celiakię? O tym w nagraniu rozmowy ze studia Czwórki. W programie wysłuchaliśmy także historii Piotra, socjologa z Warmii, który kontynuuje karierę w Warszawie. Choć nigdy nie miał alergii, zaczęły się u niego problemy skórne. Okazało się, że ma alergię na mięso, czy pyłki.

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Goście: Żaneta Geltz (redaktor naczelna magazynu "Hipoalergiczni"), Hanna Stolińska-Fiedorowicz (dietetyk kliniczny Instytut Żywności i Żywienia)

Data emisji: 22.05.2018

Godzina emisji: 15.08

kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Leki to nie cukierki. "Pomyśl zanim zażyjesz"

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2017 16:30
Leki przeciwbólowe są łatwo dostępne na polskim rynku. - Rocznie konsumujemy ok. 2 miliardy tabletek, wydajemy na to 1,5 miliarda złotych i jesteśmy na czwartym miejscu w Europie, jeśli chodzi o zażywanie tych środków - mówi Tomasz Leleno z Naczelnej Izby Aptekarskiej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Rośnie liczba zakażeń chorobami wenerycznymi

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2018 17:00
Lekarze alarmują: do gabinetów zgłasza się coraz więcej osób z chorobami przenoszonymi drogą płciową. - Niewątpliwie związane jest to ze znacznie większą zapadalnością, ale dobre jest to, że być może więcej osób jest świadomych i wie, dokąd trafić - mówi dr Dorota Nowicka, dermatolog wenerolog.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy nasza żywność jest bezpieczna?

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2018 16:00
Opinię społeczną poruszyły opublikowane w marcu wyniki kontroli NIK, przeprowadzonej w województwie lubuskim. Wykazały one, że na fermach drobiu powszechnie używane są antybiotyki.
rozwiń zwiń