Startuje sezon na food trucki. Kuchnia świata na czterech kółkach

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2019 12:00
Moda na food trucki w Polsce trwa - jedzenie z budki już nie kojarzy nam się ze zwykłą zapiekanką za kilka złotych. Możemy dostać tutaj dostać potrawy niemal z każdej części świata. Sprzedawcy to zaś ludzie, którzy nie raz zamieniają prace w korporacji na budkę z jedzeniem.
Audio
  • Kuchnia w foodtrucku. Jak pracuje się w restauracji na kółkach? (Czat Czwórki)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne/Foto: kitzcorner/Shutterstock.com

Azjatyckie pierożki, sushi, pizza i burgery. Właściciele food trucków prześcigają się w serwowaniu swoim gościom nietuzinkowych dań, które zabierzemy ze sobą "na wynos". Kim są właściciele i pracownicy takich restauracji? Na czym dokładnie polega ich praca i jakie umiejętności trzeba posiadać, żeby zaistnieć w tej branży? 

- Jest tu grill master, sandwich master i frontman i każdy z nich ma tu przydzielone konkretne zadania - mówił jeden z właścicieli stacjonującego w Warszawie food trucka. - Kanapka oprócz tego, że musi smakować, to musi też wyglądać, dlatego nasza praca wymaga uwagi. Każda kanapka, którą przygotowujemy ma inne wnętrze, duszę i serce - przekonywał.

W rozmowie z reporterką przyznają, że food track stał się ich drugim domem, w którym poza pracą często spędzają też wolny czas. Jak to się stało, że postanowili przenieść swój biznes do restauracji na kołach? Co znajdziemy w menu food trucków? Jak wygląda kuchnia mieszcząca się w przyczepie samochodu i czy taka przyczepa zmieści także grill? Zapraszamy do wysłuchania nagrania. 

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Goście: Bolesław Dubowski, Karol Szymkowski (właściciele food trucków)

Data emisji: 3.05.2019 

Godzina emisji: 16.09

ac

Czytaj także

Ramen. Kultowa zupa z ekranu filmowego na nasz stół

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2018 16:00
Japoński rosół z makaronem i dodatkami zadebiutował na dużym ekranie w 1985 roku. Od tego czasu świat oszalał na punkcie ramenu. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Zupa z pokrzyw i mleko z szyszek - jadalne rośliny

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2018 19:44
- Najdziwniejszym miejscem, w którym znalazłyśmy bardzo popularną ostatnio roślinę, jaką jest portulaka, było pobliże jednej za stacji warszawskiego metra - mówiła Kaja Nowakowska, współautorka książki "Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin". 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Mrożone czy świeże? Jak zrobić pyszne, chrupiące frytki?

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2019 11:21
- Kochamy ziemniaki w formie smażonej, bo to jest skrobia, czyli energia. Ale w połączeniu z tłuszczem to kosmos dla organizmu. W żadnej formie to nie jest dobry pomysł na pełnowartościowy posiłek - mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk.
rozwiń zwiń