X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Weganizm Polaków - "urozmaicona dieta to klucz"

Ostatnia aktualizacja: 19.08.2019 21:54
Jedliśmy dużo więcej mięsa i jaj, piliśmy więcej mleka - wynika z danych GUS-u. W 2018 roku spożyliśmy o 7 kg mięsa więcej niż rok wcześniej. 
Audio
  • Dieta wegańska i wegetariańska. „Warto badać swoją krew” (Czat Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock/ Foxys Forest Manufacture

Powodami mają być niskie ceny tych produktów i wzrost zamożności. Co ciekawe, od lat w Polsce przybywa przecież wegan i wegetarian. Około 10% młodych Polaków deklaruje, że jest na bezmięsnej diecie. Jak łączyć ze sobą produkty roślinne, by dostarczać odpowiednią dawkę witamin i minerałów? I czy rezygnacja z mięsa jest nam potrzebna? - Powinniśmy starać się wyśrodkować jedzenie wszystkich grup produktów spożywczych - przekonywała dietetyk kliczny Hanna Stolińska-Fiedorowicz. - Z umiarem wszystko jest dla nas odpowiednie. Dietę, również taką zawierającą mięso powinniśmy stosować rozsądnie kontrolując porcje i uzupełniając niedobory - mówiła w Czwórce. 

Czy białko zawarte np. w roślinach strączkowych jest w stanie zastąpić białko zwierzęce w naszej diecie? Na to pytanie odpowiadała dr Ewa Kempisty-Jeznach, lekarz medycyny męskiej. - Białko i żelazo zawarte w produktach mięsnych i roślinnych różni się od siebie np. jego wchłanialnością. To pochodzące z mięsa wchłania się lepiej. Dietę wegańską da się zbilansować stosując odpowiednią suplementację, ale żeby być weganinem trzeba być także rozsądnym człowiekiem - zwracała uwagę lekarz. 

Czy wegetarianie w Polsce są w stanie na stałe zrezygnować z mięsa? Jakie odstępstwa zdarzają się najczęściej? Czy na bezmięsnej i pozbawionej produktów odzwierzęcych diecie można wytrwać przez całe życie? Czym jest dieta flexitariańska? Więcej na ten temat w nagraniu. 

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Gość: dr Ewa Kempisty-Jeznach (lekarz medycyny męskiej), Hanna Stolińska-Fiedorowicz (dietetyk kliniczny, weganka)

Data emisji: 19.08.2019

Godzina emisji: 15.09

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Paleo kontra witariańska - czy istnieje dieta cud?

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2017 17:41
Dieta to już nie tylko odrzucanie niektórych produktów, ale styl życia, który staje się coraz bardziej modny. Rezygnujemy z glutenu, mięsa, nabiału, gazowanych napojów i ciągle próbujemy odkryć receptę na prawdziwą dietę cud.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Potrawy z łąki i lasu. Jak przyrządzać rośliny?

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2017 18:58
- Ja bez problemu mogę znaleźć kilkadziesiąt gatunków roślin jadalnych niedaleko mojego domu, a mieszkam w centrum Warszawy - przekonuje gospodarza "Czatu Czwórki" Piotra Firana Karol Szurdak, botanik, biolog i technik farmacji.  
rozwiń zwiń

Czytaj także

Samochody elektryczne - przyszłość motoryzacji?

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2017 10:34
Preferencje w zakresie podatku akcyzowego przy zakupie samochodów elektrycznych, bezpłatne parkowanie, możliwość jazdy buspasami - to tylko niektóre z rozwiązań przewidzianych w rządowym projekcie ustawy o elektromobilności i paliwach alternatywnych.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Podatek od chipsów - czy uratuje naszą sylwetkę?

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2017 21:20
Pomysł podatku od śmieciowego jedzenia pojawił się po to, by ograniczyć spożycie m.in. fast foodów, słodyczy i napojów gazowanych. Rozwiązanie ma przypominać to przyjęte na Węgrzech w 2011 roku. Tam powszechnie nazywa się je "podatkiem od chipsów".
rozwiń zwiń