X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Na planie filmowym w kuchni... od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2016 17:41
Praca nad filmami i serialami kulinarnymi może być sporym wyzwaniem nie tylko dla aktorów, ale dla całej ekipy produkcyjnej. Co trzeba zrobić, aby kuchenne życie pokazywane na ekranie było wiarygodne?
Audio
  • Sekrety planu filmowego w profesjonalnej kuchni (Sztuka Jedzenia/Czwórka)
Quchnia to instytucja nowatorska, całkowicie różna od tych z czasów PRL-u.
Quchnia to instytucja nowatorska, całkowicie różna od tych z czasów PRL-u.Foto: pixabay/Unsplash

Podobno Catherine Zeta-Jones przed zdjęciami do "Życia od kuchni" pracowała przez jeden wieczór jako kelnerka w jednej z nowojorskich restauracji. - Zarówno aktorzy, jak i scenarzyści muszą zapoznać się ze specyfiką pracy profesjonalnych kucharzy. Trzeba tego dotknąć, pogmerać w ich doświadczeniu - mówiła w Czwórce Dorota Chamczyk, producentka "Na noże".

Na planie tego serialu konsultantami są mistrzowie sztuki kulinarnej, jednak bardzo pomocne okazuje się, gdy sami aktorzy wykazują w tym względzie zainteresowania. - Jako dziecko dużo przebywałem i pomagałem w kuchni, a potem sam musiałem się nauczyć gotować. To jest podstawowa forma twórczości - jedzenie jest dobre, prawdziwe i użyteczne - tłumaczył Piotr Głowacki, który w serialu "Na noże" wcielił się w rolę cukiernika.

A co się dzieje z jedzeniem tworzonym na planie? Czy czasem gotuje się coś nadprogramowego? Dlaczego serial kulinarny jest trudniejszy niż lekarski? No i jakimi innymi obrazami inspirowali się twórcy "Na noże"? Tego dowiecie się z nagrania audycji "Sztuka Jedzenia", w której także Łukasz Nowacki z Fundacji Transformacja opowiedział nam o właściwościach grzybów. Czy mogą one nam pomóc w walce z nowotworami?

***

Tytuł audycji: "Sztuka Jedzenia"

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Dorota Chamczyk (producentka) i Piotr Głowacki (aktor)

Data audycji: 2.10.2016

Godzina audycji: 15.17

jsz/mg

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Animacje. Kulinarne mody przychodzą wraz z nimi

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2016 10:19
Piękna i Bestia jadali owsiankę, Remi serwował doskonałe ratatouille, z ekranu "Księżniczki i żaby" bombardowani jesteśmy kuchnią inspirowaną nowoorleańskimi wypływami kreolskimi. Magda Maksimiuk zdradza skąd tyle jedzenia w tych bajkach.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kulinarny storytelling. Opowieść o kucharzu i historii

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2016 09:11
Każdy posiłek może nieść w sobie komunikat. Na tej podstawie swoją kuchnię tworzy "opowiadacz historii" Andoni Luis Aduriz. Okazuje się, że dania to też informacje o zamierzchłych czasach.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Agata Gawrońska: kuchnia to przede wszystkim dynamika

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2016 15:45
- To mama mi pokazała, że trzeba gościć, gotować, podawać, serwować, uśmiechać się i bawić - mówi o pracy w usługach gastronomicznych Agata Gawrońska, najmłodsza szefowa kuchni w Polsce, która dziś gotuje dla ambasadora.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kulinarne zapachy zamknięte we flakoniku perfum

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2016 09:22
Niezwykłą sztuką jest komponowanie zapachów perfum. Okazuje się, że te najpopularniejsze przez lata, kwiatowe, dziś odchodzą w przeszłość, a szuka się tych ekstrawaganckich, choćby z sera pleśniowego czy popcornu.
rozwiń zwiń