X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Land art, czyli artystyczne działania z roślinami

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2017 18:04
Płaszcz z rzeżuchy, wydeptywanie ścieżek wśród dzikiej przyrody lub karmienie dzieci na wyrąbanych drzewach... to tylko niektóre z przykładów artystycznych akcji z zieloną przyrodą, o których w Czwórce opowiada historyczka sztuki Dorota Łagodzka.    
Audio
  • Land art - sztuka wychodzi do lasu (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Tkanka roślinna - to nieograniczona przestrzeń artystycznych eksploracji? (zdjęcie ilustracyjne)
Tkanka roślinna - to nieograniczona przestrzeń artystycznych eksploracji? (zdjęcie ilustracyjne) Foto: 2happy/Shutterstock.com

- W sztuce nieustannie pojawiają się nowe rzeczy, jeśli chodzi o pracę z organicznymi, żywymi materiałami - tłumaczy Dorota Łagodzka. Prekursorem land artu był urodzony w 1938 roku amerykański artysta Robert Smithson. - On wydeptywał w dzikiej przyrodzie ścieżki, a jego sztuka była efemeryczna. Znikała z upływem czasu - wyjaśnia w rozmowie z Beatą Kwiatkowską zaproszona ekspertka.

Dorota Łagodzka Gdy rodził się land art, sztuka zaczynała wykraczać poza jej tradycyjne rozumienie

Innym fascynującym przykładem takiego mariażu roślin i sztuki jest praca polskiej rzeźbiarki i performerki Teresy Murak. - Ona była prekursorką sztuki ziemi w Polsce. Pracowała z materiałami naturalnymi i z ciałem. Zrobiła płaszcz z tkaniny, którą obsiała rzeżuchą. Gdy cały nią porósł, przechadzała się w nim po ulicach Warszawy. To było w latach 70. - opowiada Dorota Łagodzka.

A czy dąb może także stać się artefaktem sztuki? Czy rośliny mogą nam coś powiedzieć o naturze człowieka? Z jakimi, oprócz wspomnianej rzeżuchy, jadalnymi roślinami pracują artyści? Jakie "zielone" prace możemy obejrzeć w Katowicach? Oraz co wspólnego land art ma z ekologią? Tego wszystkiego dowiecie się słuchając nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Dorota Łagodzka (historyczka sztuki, Artes Liberales, Uniwersytet Warszawski)

Data audycji: 19.03.2017

Godzina audycji: 15.10

jsz/fbi

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Fast foody jako dzieła. Sztuka sięgnęła… stołu

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2016 08:00
Złoty kebab w świątyni, spaghetti zdobiące dach budynku czy przeskalowane frytki pełniące funkcję monumentu - wysokokaloryczne, tłuste, niezdrowe fast foody wkraczają do galerii sztuki i stają się atrakcyjne dla artystów.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sztuka, która smakuje. "Jedzenie jak malowane"

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2017 17:00
- Akwarele pasują do jedzenia. Beza Pavlova namalowana takimi farbami wygląda bardzo apetycznie i lekko - opowiada Aleksandra Cieślak.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Mirella von Chrupek i jej świat z domieszką magii

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2017 16:20
- Przede wszystkim jestem fotografką i kolekcjonerką. Zajmuję się uwiecznianiem na zdjęciach małych stworzeń i zbieram rzeczy piękne, co często jest całkiem względne - mówiła zaproszona przez Czwórkę Mirella von Chrupek, z którą rozmawialiśmy między innymi o obchodzonych w tym roku drugich urodzinach jej "Gablotki".
rozwiń zwiń