X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Scherlock Holmes - kulinarny abnegat czy smakosz?

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2017 13:00
Popularny detektyw nad jedzenie przekładał kawę i fajkę. Najczęściej jadał kanapki z wołowiną. O kulinarnych wątkach w historiach o Sherlocku Holmesie rozmawialiśmy w "Sztuce jedzenia".
Audio
  • Kulinarne wątki w historiach Sherlocka Holmesa (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Jak przekonywała w Czwórce Maja Margasińska, Sherlock Holmes nigdy nie pije herbaty, choć jest Anglikiem, pije kawę (zdjęcie ilustracyjne)
Jak przekonywała w Czwórce Maja Margasińska, Sherlock Holmes nigdy nie pije herbaty, choć jest Anglikiem, pije kawę (zdjęcie ilustracyjne)Foto: Shutterstock.com/AVN Photo Lab

Maja Margasińska Różne przekąski, m.in., serwowane przez panią Hudson, to najczęściej kanapki z wołowiną, ale ulubionym daniem Holmesa jest pieczona słonka, która w tamtych czasach była popularna

Wiele powieści z Holmesem w roli głównej rozpoczyna się od wzmianki o tym, że detektyw zasiada do śniadania. - W tych książkach jest bardzo dużo wzmianek o jedzeniu. Holmes spożywa późne śniadania, często w towarzystwie Watsona. Pojawiają się też wzmianki o restauracjach, do których chadza na obiady - opowiadała Maja Margasińska.

Dość dużo mówi się o jedzeniu w opowiadaniu "Błękitny karbunkuł" z tomu "Przygody Sherlocka Holmesa". Akcja rozgrywa się podczas Bożego Narodzenia, a tytułowy cenny klejnot znaleziony zostaje w świątecznej pieczonej gęsi. Wzmianki o śniadaniu detektywa pojawiają się też na kartach "Psa Baskrevillów".

Maja Margasińska Holmes jest współczesnym ascetą, dla którego liczy się tylko umysł. Reszta to "transport" dla tego umysłu. On nie ulega żadnym pokusom ciała, np. kobietom

W programie rozmawialiśmy także o ulubionych restauracjach Sherlocka Holmesa, i o ich historiach w realnym świecie, mówiliśmy też o obecnych w życiu detektywa kobietach. Słuchaliśmy także fragmentów słuchowiska Polskiego Radia m.in. z Ireną Kwiatkowską w jednej z ról, pojawiliśmy się także na planie serialu "Sherlock", w którym tytułową rolę odgrywa Benedict Cumberbatch. Maja Margasińska zapraszała także na Sherlockon, który odbędzie się pod patronatem Czwórki.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Maja Margasińska (organizatorka Sherlockonu)

Data audycji: 21.05.2017

Godzina audycji: 15.10

kd/jsz

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Monika Mrozowska i jej "Słodkie i zdrowe" przekąski na co dzień

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2015 11:03
- Dzieciństwo kojarzy mi się z kluskami leniwymi z Zakopanego. To był jednocześnie obiad i deser, a ja potrafiłam zjeść kilka porcji! - wspomina aktorka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Grzegorz Łapanowski: nie robi się z talerza bizancjum!

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2017 11:30
- W kuchni najlepsze są rozwiązania proste i wiekowe. Jeśli nasza babcia robi pyszny rosół, to wykorzystajmy to. Niech nauczy nas,, jak powinnien smakować tradycyjny bulion, zanim zaczniemy do niego dorzucać trawę cytrynową i chili - przekonuje szef kuchni Grzegorz Łapanowski.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Twin Peaks. Miasteczko grozy, w którym można dobrze zjeść

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2017 14:56
Na ekranach telewizorów znów pojawi się kultowa tablica z napisem "Miasteczko Twin Peaks", a z głośnika popłynie motyw muzyczny Badalamentiego. - W tym serialu jedzenie jest wszędzie i znaczy więcej niż nam się wydaje. Pojawia się ono w kluczowych momentach - mówił dziennikarz Marcin Radomski.  
rozwiń zwiń