X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Sushi - dla Japończyków, jak dla Polaków bigos

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2017 16:02
Sushi to potrawa, która podbiła serca smakoszy i wielbicieli zdrowego trybu życia na całym świecie. - To tradycyjna potrawa z Japonii, której jednak nie jada się tam często. Mniej więcej tak, jak Polacy spożywają bigos - opowiadał Marcin Bruczkowski, pisarz, który 10 lat spędził w Kraju Kwitnącej Wiśni.
Audio
  • O sztuce przygotowywania sushi i japońskiej kuchni mówił Marcin Bruczkowski (Sztuka jedzenia/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Lukas Gojda/Shutterstock.com
sushi 1200.jpg
Kuchnia filmowa: Jiro i jego sushi

Gość Beaty Kwiatkowskiej radził w Czwórce, jak wybrać najlepsze sushi. - Przede wszystkim należy znaleźć się w mieście blisko wody. Transport nie służy owocom morza, a wyznacznikiem dobrego sushi jest świeżość, dlatego już w centrum kraju na sushi bym nie poszedł - mówił ekspert. Tłumaczył jednak, że częściej od sushi Japończycy jedzą misoshiru, tradycyjną zupę, zwaną też miso, której spróbować można także w naszym kraju.

Bruczkowski opowiadał także o restauracjach w Europie, w których można zjeść najlepsze sushi. Mówił także o sushi z majonezem czy kotletem schabowym i wspominał swoje podróże do Japonii, podczas których w tamtejszych restauracjach na talerzach dostawał prawdziwe dzieła kulinarnej sztuki. W programie opowiadaliśmy także o mistrzu sushi, 90-letnim Jiro Ono, bohaterze dokumentu Davida Gelba "Jiro śni o sushi".

Zapraszamy do wysłuchania nagrania całej audycji "Sztuka jedzenia" <<<

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Marcin Bruczkowski (pisarz, podróżnik)

Data audycji: 18.06.2017

Godzina audycji: 15.10

kd/jsz

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kuchnia japońska to nie tylko sushi

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2015 18:00
Zbierają przepisy kuchni japońskiej i poznają kulturę mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni. Adrian, Kacper i Karolina mają też pomysł na to, by upowszechniać wiedzę o dalekowschodnim gotowaniu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pączki z kwitnących drzew prosto na talerz

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2017 11:00
Z bazi można zrobić rozgrzewający napar, pąki wierzby i topoli pomogą przy przeziębieniu, a pąki lipy warto zjadać tuż po zerwaniu, bo wtedy są najsmaczniejsze. O tych oraz innych właściwościach kwitnących roślin w Czwórce opowiedziały chemiczki i twórczynie naturalnych kosmetyków Marta Remplewicz i Zofia Marciniak.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Starcie ze smakiem: jedzenie może być patriotyczne?

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2017 17:30
Ostatnio zwiększyło się zainteresowanie polskich konsumentów lokalnymi produktami spożywczymi. Jednocześnie w jadłospisie Polaków dominuje kuchnia włoska, francuska i japońska. A jaka jest nowoczesna kuchnia polska? I czym się przejawia kulinarny patriotyzm? 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Śniadanie na trawie. Kolacja w kinie

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2017 19:36
Śniadanie sportretowane przez francuskiego malarza Édouarda Maneta skończyło się skandalem i oburzeniem. "Śniadanie na trawie" to obraz, który uchodził za jedno z najbardziej kontrowersyjnych dzieł XIX wieku.
rozwiń zwiń