Starcie ze smakiem: jedzenie może być patriotyczne?

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2017 17:30
Ostatnio zwiększyło się zainteresowanie polskich konsumentów lokalnymi produktami spożywczymi. Jednocześnie w jadłospisie Polaków dominuje kuchnia włoska, francuska i japońska. A jaka jest nowoczesna kuchnia polska? I czym się przejawia kulinarny patriotyzm? 
Audio
  • Czy to, co kładziemy na talerzu może mieć patriotyczne wartości? (Czat Czwórki/Czwórka)
Czwórkowe starcie ze smakiem - czy jedzenie wyraża patriotyczne uczucia?
Czwórkowe starcie ze smakiem - czy jedzenie wyraża patriotyczne uczucia? Foto: Czwórka

Monika Kucia W kuchni nie ma ścisłych granic

Na szereg pytań dotyczących patriotyzmu w polskiej kuchni w Czwórce próbowali odpowiedzieć zaproszeni eksperci: Monika Kucia, dziennikarka, kuratorka kulinarna i autorka bloga "Siała baba mak", Grzegorz Łapanowski, kucharz, twórca "Szkoły na widelcu" i promotor lokalnych smaków, Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III Sobieskiego oraz Jacek Janowski z Polskiej Organizacji Turystycznej.

Punktem wyjścia do dyskusji były słynne słowa kulinarnego mistrza Massima Bottury - "w moich żyłach płynie ocet balsamiczny, a mięśnie zbudowałem na parmezanie". A co płynie w żyłach polskich szefów kuchni?

Grzegorz Łapanowski Myślę, że mantra polskiej kuchni mogłaby brzmieć: świeże, sezonowe i lokalne. Być może dodałbym jeszcze: tradycyjne i nowoczesne

- W Polsce mamy wspaniałe produkty. Można by je wymieniać bardzo długo. Mocni jesteśmy w gęsinie, produkcji wołowiny, jabłek i produktów mlecznych - twierdził Grzegorz Łapanowski.

- Patriotyzm w kuchni to bardzo grząski grunt. Dla mnie kuchnia patriotyczna jest przede wszystkim związana z tym, co lokalne i regionalne - zaznaczyła Monika Kucia. Maciej Nowicki natomiast podkreślił, że o żadnej kuchni nie można powiedzieć, że jest tą jedyną. - Zawsze jest to jakiś konglomerat i zlepek kuchni narodowych - tłumaczył. Jacek Janowski zaś zachwalał wzrastającą w ostatnich latach świadomość promowania polskich produktów lokalnych w turystyce. - Ona żyje z kulinariów tradycyjnej kuchni, a te z kolei kojarzą się z autentycznością - argumentował.

Maciej Nowicki Kuchnia zmienia się dynamicznie. Kiedy i w jakich okolicznościach możemy powiedzieć o czymś, że jest już polskie?

W Czwórkowym starciu ze smakiem zaproszeni goście, wraz z pomocą obecnej w studiu publiczności oraz moderujących rozmowę Beaty Kwiatkowskiej i Piotra Firana, nie tylko próbowali ukłuć definicję patriotyzmu w kuchni, ale także szukali tego, co w polskiej kuchni jest najbardziej charakterystyczne.

Kiszonki, pierogi, a może żurek i buraczki? A jak zatem traktować pizzę i kebab, które od dłuższego czasu są nieodłączną częścią jadłospisu wielu Polaków? W jaki sposób instytucjonalnie wspierać rodzimą produkcję żywności? Oraz jak szef kuchni Dariusz Jasiński przyrządził tatar z suszonych pomidorów i czy można powiedzieć, że to polska potrawa? Tego wszystkiego dowiecie się, słuchając Czwórkowego starcia o patriotyzmie w jedzeniu.

Jacek Jankowski Niepotrzebnie żyjemy kompleksami w stosunku do kuchni Zachodu

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Beata Kwiatkowska i Piotr Firan

Goście: Monika Kucia (dziennikarka, kuratorka kulinarna i autorka bloga "Siała baba mak"), Grzegorz Łapanowski (kucharz, twórca "Szkoły na widelcu" i promotor lokalnych smaków), Maciej Nowicki (szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III Sobieskiego) i Jacek Janowski (Polska Organizacja Turystyczna)

Data emisji: 27.04.2016

Godzina emisji: 15.07

jsz/mg

Uczestnicy Czwórkowej dyskusji: Monika Kucia, Maciej Nowicki, Grzegorz Łapanowski i Jacek Jankowski/fot. Czwórka
Uczestnicy Czwórkowej dyskusji: Monika Kucia, Jacek Janowski, Grzegorz Łapanowski i Maciej Nowicki/fot. Czwórka
Beata Kwiatkowska i Piotr Firan/fot. Czwórka
Beata Kwiatkowska i Piotr Firan/fot. Czwórka

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Zdrowo to także smacznie. Liczy się balans

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2016 19:27
Taką dewizę w gotowaniu wyznaje Justyna Połeć, autorka kulinarnego bloga, ale przede wszystkim pasjonatka gotowania. W "Czacie Czwórki" zdradziła kilka sekretów swojej kuchni i zdrowego stylu życia.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sztuka mięsa. Jemy je ze względu na umami

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2017 11:00
- Polacy plasują się w światowej czołówce jedzenia mięsa, a Hindusi jedzą go najmniej - mówiła w Czwórce dziennikarka Marta Zaraska, autorka książki "Mięsoholicy". Razem z nią wyruszyliśmy w podróż po różnych kulturach spożywania mięsa. Dokąd dotarliśmy?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pączki z kwitnących drzew prosto na talerz

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2017 11:00
Z bazi można zrobić rozgrzewający napar, pąki wierzby i topoli pomogą przy przeziębieniu, a pąki lipy warto zjadać tuż po zerwaniu, bo wtedy są najsmaczniejsze. O tych oraz innych właściwościach kwitnących roślin w Czwórce opowiedziały chemiczki i twórczynie naturalnych kosmetyków Marta Remplewicz i Zofia Marciniak.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Co byśmy jedli, gdyby nie produkty z importu?

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2017 15:32
Czy składniki, które pojawiają się na polskim stole na pewno są polskie? - Nie zdajemy sobie sprawy, skąd biorą się warzywa czy przyprawy, choć producenci informują nas o kraju pochodzenia na opakowaniach. Cynamon, czy goździki już się nam "opatrzyły", a przecież są egzotyczne - mówiła Joanna Lewandowska z Kwiatowej Manufaktury.
rozwiń zwiń