X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Starcie ze smakiem: jedzenie może być patriotyczne?

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2017 17:30
Ostatnio zwiększyło się zainteresowanie polskich konsumentów lokalnymi produktami spożywczymi. Jednocześnie w jadłospisie Polaków dominuje kuchnia włoska, francuska i japońska. A jaka jest nowoczesna kuchnia polska? I czym się przejawia kulinarny patriotyzm? 
Audio
  • Czy to, co kładziemy na talerzu może mieć patriotyczne wartości? (Czat Czwórki/Czwórka)
Czwórkowe starcie ze smakiem - czy jedzenie wyraża patriotyczne uczucia?
Czwórkowe starcie ze smakiem - czy jedzenie wyraża patriotyczne uczucia? Foto: Czwórka

Monika Kucia W kuchni nie ma ścisłych granic

Na szereg pytań dotyczących patriotyzmu w polskiej kuchni w Czwórce próbowali odpowiedzieć zaproszeni eksperci: Monika Kucia, dziennikarka, kuratorka kulinarna i autorka bloga "Siała baba mak", Grzegorz Łapanowski, kucharz, twórca "Szkoły na widelcu" i promotor lokalnych smaków, Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III Sobieskiego oraz Jacek Janowski z Polskiej Organizacji Turystycznej.

Punktem wyjścia do dyskusji były słynne słowa kulinarnego mistrza Massima Bottury - "w moich żyłach płynie ocet balsamiczny, a mięśnie zbudowałem na parmezanie". A co płynie w żyłach polskich szefów kuchni?

Grzegorz Łapanowski Myślę, że mantra polskiej kuchni mogłaby brzmieć: świeże, sezonowe i lokalne. Być może dodałbym jeszcze: tradycyjne i nowoczesne

- W Polsce mamy wspaniałe produkty. Można by je wymieniać bardzo długo. Mocni jesteśmy w gęsinie, produkcji wołowiny, jabłek i produktów mlecznych - twierdził Grzegorz Łapanowski.

- Patriotyzm w kuchni to bardzo grząski grunt. Dla mnie kuchnia patriotyczna jest przede wszystkim związana z tym, co lokalne i regionalne - zaznaczyła Monika Kucia. Maciej Nowicki natomiast podkreślił, że o żadnej kuchni nie można powiedzieć, że jest tą jedyną. - Zawsze jest to jakiś konglomerat i zlepek kuchni narodowych - tłumaczył. Jacek Janowski zaś zachwalał wzrastającą w ostatnich latach świadomość promowania polskich produktów lokalnych w turystyce. - Ona żyje z kulinariów tradycyjnej kuchni, a te z kolei kojarzą się z autentycznością - argumentował.

Maciej Nowicki Kuchnia zmienia się dynamicznie. Kiedy i w jakich okolicznościach możemy powiedzieć o czymś, że jest już polskie?

W Czwórkowym starciu ze smakiem zaproszeni goście, wraz z pomocą obecnej w studiu publiczności oraz moderujących rozmowę Beaty Kwiatkowskiej i Piotra Firana, nie tylko próbowali ukłuć definicję patriotyzmu w kuchni, ale także szukali tego, co w polskiej kuchni jest najbardziej charakterystyczne.

Kiszonki, pierogi, a może żurek i buraczki? A jak zatem traktować pizzę i kebab, które od dłuższego czasu są nieodłączną częścią jadłospisu wielu Polaków? W jaki sposób instytucjonalnie wspierać rodzimą produkcję żywności? Oraz jak szef kuchni Dariusz Jasiński przyrządził tatar z suszonych pomidorów i czy można powiedzieć, że to polska potrawa? Tego wszystkiego dowiecie się, słuchając Czwórkowego starcia o patriotyzmie w jedzeniu.

Jacek Jankowski Niepotrzebnie żyjemy kompleksami w stosunku do kuchni Zachodu

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Beata Kwiatkowska i Piotr Firan

Goście: Monika Kucia (dziennikarka, kuratorka kulinarna i autorka bloga "Siała baba mak"), Grzegorz Łapanowski (kucharz, twórca "Szkoły na widelcu" i promotor lokalnych smaków), Maciej Nowicki (szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III Sobieskiego) i Jacek Janowski (Polska Organizacja Turystyczna)

Data emisji: 27.04.2016

Godzina emisji: 15.07

jsz/mg

Uczestnicy Czwórkowej dyskusji: Monika Kucia, Maciej Nowicki, Grzegorz Łapanowski i Jacek Jankowski/fot. Czwórka
Uczestnicy Czwórkowej dyskusji: Monika Kucia, Jacek Janowski, Grzegorz Łapanowski i Maciej Nowicki/fot. Czwórka
Beata Kwiatkowska i Piotr Firan/fot. Czwórka
Beata Kwiatkowska i Piotr Firan/fot. Czwórka

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Zdrowo to także smacznie. Liczy się balans

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2016 19:27
Taką dewizę w gotowaniu wyznaje Justyna Połeć, autorka kulinarnego bloga, ale przede wszystkim pasjonatka gotowania. W "Czacie Czwórki" zdradziła kilka sekretów swojej kuchni i zdrowego stylu życia.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sztuka mięsa. Jemy je ze względu na umami

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2017 11:00
- Polacy plasują się w światowej czołówce jedzenia mięsa, a Hindusi jedzą go najmniej - mówiła w Czwórce dziennikarka Marta Zaraska, autorka książki "Mięsoholicy". Razem z nią wyruszyliśmy w podróż po różnych kulturach spożywania mięsa. Dokąd dotarliśmy?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pączki z kwitnących drzew prosto na talerz

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2017 11:00
Z bazi można zrobić rozgrzewający napar, pąki wierzby i topoli pomogą przy przeziębieniu, a pąki lipy warto zjadać tuż po zerwaniu, bo wtedy są najsmaczniejsze. O tych oraz innych właściwościach kwitnących roślin w Czwórce opowiedziały chemiczki i twórczynie naturalnych kosmetyków Marta Remplewicz i Zofia Marciniak.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Co byśmy jedli, gdyby nie produkty z importu?

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2017 15:32
Czy składniki, które pojawiają się na polskim stole na pewno są polskie? - Nie zdajemy sobie sprawy, skąd biorą się warzywa czy przyprawy, choć producenci informują nas o kraju pochodzenia na opakowaniach. Cynamon, czy goździki już się nam "opatrzyły", a przecież są egzotyczne - mówiła Joanna Lewandowska z Kwiatowej Manufaktury.
rozwiń zwiń