Jagody açaí. Superfood zbierany z narażeniem życia

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2017 17:20
- Z açaí zetknęłyśmy się w Brazylii, gdzie realizujemy projekty związane z designem. Teraz jesteśmy od tych jagód uzależnione - tłumaczyła i żartowała w "Pierwsze słyszę" projektantka z fundacji The Spirit of Poland Monika Brauntsch.  
Audio
  • Monika Brauntsch i Dorota Kabała o projekcie "Peconheiros" (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Jagody aa
Jagody açaí Foto: Wagner Yoshihiko Okasaki/Shutterstock.com
Sprawdź też:
dj słońce koncert plener 1200x660.jpg
Festiwal Cudawianki 2017. Powitanie lata w Gdyni

- W Amazonii jagody açaí to podstawa pożywienia. Zjada się je tam w formie rozwodnionego purée jako dodatek do posiłku lub samodzielnie, ale raczej nie na słodko - wyjaśniała Dorota Kabała, prowadząca studio We Design for Physical Culture. - W Brazylii ten produkt rozpowszechnił się dzięki sportowcom, a potem wchłonął go rynek - dodała. Monika Brauntsch z kolei mówiła o wartościach odżywczych jagód açaí. - Zawierają białka, zdrowe tłuszcze, cukry proste i bardzo dużo antyoksydantów - zaznaczyła.

W Brazylii, Monika Brauntsch i Dorota Kabała z lokalną społecznością peconheiros, czyli zbieraczy açaí, pracowały nad problemem bezpieczeństwa przy zbiorach tych "życiodajnych" jagód. - Tam to jest naturalne zajęcie, które towarzyszy im przez całe życie. Oni nie przejmują się bezpieczeństwem - mówiła Monika Brauntsch. - Kiście jagód açaí, które ważą około 2-3 kilogramów zbiera się z drzew palmowych na wysokości od 10 do 15 metrów - dodała Dorota Kabała.

Posłuchaj też:
składniki sałatka 1200x660.jpg
"Nowa Jadłonomia" - wegańska kuchnia całego świata

Ze względu na rosnące zapotrzebowanie na jagody açaí na całym świecie, przy ich zbieraniu pracuje obecnie około pół miliona osób. W Czwórce zaproszone projektantki mówiły o tym, z jakimi niebezpieczeństwami praca ta się wiąże. Opowiadały też o wystawie podczas Gdynia Design Days 2017, która przybliża pracę peconheiros oraz o tym, jaki sprzęt przeznaczony do zbiorów açaí zaprojektowały.              

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Goście: Monika Brauntsch (The Spirit of Poland), Dorota Kabała (We Design for Physical Culture) 

Data emisji: 21.06.2017

Godzina emisji: 8.08

jsz/kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Miasto i Las. "Wróblom urządziliśmy dom w zegarze"

Ostatnia aktualizacja: 19.04.2017 13:20
- Budkę dla wróbli projektanci z Grupy Beton postanowili włożyć w stary zegar. Oczywiście jest użyrtkowa, ale pokazuje, że do naszej inicjatywy można też było podejść z przymrużeniem oka - opowiada Ewa Solarz, kurator wystawy "Miasto i Las".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Poznań Design Festiwal. Woda w projektowaniu

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2017 13:39
- Koncepcja trzyletniego cyklu "Poznań miasto żywiołów" narodziła się przy składaniu wniosku o dofinansowanie. W tym roku przewodnim żywiołem będzie woda, następnie bioróżnorodność i ziemia, a w 2019 powietrze i wszystko, co efemeryczne - tłumaczyła dyrektorka Poznań Design Festiwal Andżelika Jabłońska.
rozwiń zwiń