Nadbałtyckie wakacje. Idziemy na rybkę?

Ostatnia aktualizacja: 23.07.2020 11:40
Nadmorskie wakacje wybiera wielu z nas. Większość korzysta też ze smażalni, które serwują ryby prosto z Bałtyku. Czy to zdrowa ryba?
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock/Apelsin123

Shutterstock plaża zachód słońca 1200.jpg
Obostrzenia nad morzem. Czy chronimy się przed koronawirusem?

Nadmorskie smażalnie nie zawsze wyglądają i pachną zachęcająco, a mimo to wciąż znajdują amatorów serwowanych produktów. Niektórzy konsumenci podkreślają zdrowotne właściwości ryb, inni smażone flądry i dorsze omijają szerokim łukiem, ze względu na rewolucje żołądkowe, których doświadczyli podczas poprzednich nadmorskich wypadów. 


Posłuchaj
03:37 czwórka pierwsze słyszę 23.07.2020 ryba.mp3 Ryba z nadbałtyckiej smażalni - jak ją wybrać podpowiada Małgorzata Łyżniak (Pierwsze słyszę/Czwórka)

 

Małgorzata Łyżniak z Gabinetu Przyjemność Jedzenia przekonuje jednak, że ryba z nadbałtyckiej smażalni może być smaczna i zdrowa. 

- Jeśli chodzi o samą rybę to faktycznie jedzenie jej w rozsądnych, ograniczonych ilościach ma właściwości prozdrowotne. To jest dobrej jakości białko i dobrej jakości tłuszcze, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe - wymienia specjalistka. - Dochodzi tu kwestia sposobu przygotowania i podania. Teraz, bardzo często, przechodząc w nadmorskich miejscowościach obok smażalni, można poczuć taki nieprzyjemny zapach tłuszczu, który już cztery życia ma za sobą, a przed nim piąte. Jeżeli będziemy taką rybę ze smażalni jeść, to raczej będzie to oznaczało wybór fast foodu rybnego niż pożywnego posiłku - dodaje. 

W smażalniach zdarza się też, że znajdujemy więcej panierki niż środka, a sama ryba okaże się zeschnięta na wiór. 

Smażalnie wybierz na węch

- Ja szerokim łukiem omija smażalnie i restauracje, z których czuć zapach tzw. smażeniny, nieświeżości, tłuszczu - podpowiada Małgorzata Łyżniak. - Jadąc gdzieś, warto przejrzeć opinie innych osób o restauracjach, barach znajdujących się w okolicy miejsca, do którego się wybieramy. To nie zaszkodzi, a może pomoże - dodaje. - Będąc nad morzem, warto jakąś rybę zjeść, raz czy dwa. 

Posłuchaj:


dzieci plaża piasek pixabay 1200x660.jpg
Jod - czy naprawdę jest nam niezbędny?

Już od lat słyszymy, że ryby żyjące w Bałtyku zawierają także szkodliwe dla zdrowia substancje - takie jak kadm, ołów i rtęć. Nie zaprzecza też temu Czwórkowa ekspert. - Faktycznie te ryby są zanieczyszczone, ale jest to kwestia ilości - zauważa. - Jeśli taką rybę byśmy jadali codziennie w ilości 1 kg, to faktycznie może moglibyśmy zatruć się metalami ciężkimi. Jednak kiedy my tę rybę, będąc nad morzem, zjemy sobie 3-4 razy w tygodniu to nikomu się nic nie stanie. Wracając znad morza, rzadko wracamy do jedzenia ryb w domu - dodaje. 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał: Maciej Wójcik

Data emisji: 23.07.2020

Godzina emisji: 7.33

pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Dezynfekujesz auto - alkomat może to wykazać

Ostatnia aktualizacja: 18.06.2020 12:20
Wielu kierowców decyduje się na dezynfekcje swoich aut. Podczas policyjnej kontroli alkomat może to wykryć. Policja zauważa problem, ale umie go rozwiązać. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Hotel dla roślin. Co zrobić z kwiatami podczas wakacji?

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2020 10:00
Gdy my wyjeżdżamy na wakacje, na wczasy ruszyć mogą także nasze domowe kwiatki. Na całym, świecie coraz większym zainteresowaniem cieszą się tzw. hotele dla roślin. Jak to działa?
rozwiń zwiń