Wegańskie mleko smakuje jak krowie? Czemu nie!

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2020 12:18
Po wegańskiej wołowinie czy wieprzowinie Impossible Foods pracuje nad wegańskim mlekiem. Ma smakować i wyglądać jak mleko krowie i być prawdziwą konkurencją dla dotychczasowych wegańskich napojów robionych z orzechów, soi, ryżu czy owsa.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock/Pixel-Shot
shutterstock_1023731794 warzywa superfoods 1200.jpg
Dieta dla odporności. Sięgaj po super foods

Prace nad produktem są na bardzo zaawansowanym etapie i - jak zapewniają twórcy tego rozwiązania - w przypadku „impossible milk” będziemy mieli problem z odróżnieniem mleka prawdziwego od wegańskiego. Nowy produkt nie tylko wygląda i smakuje jak krowie mleko, ale także ma bardzo podobną, kremową konsystencję.

 - Myślę, że to jest do zrobienia i jest luka na rynku. Tak naprawdę napoje roślinne - bo nazwy mleka w kontekście tych produktów nie powinniśmy używać - smakują zwykle tak jak produkt, z którego są zrobione. Wobec tego "mleko" migdałowe, sojowe, czy z owsa ma swój dominujący smak - mówi Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska z Dietosferty. - Uważam, że uzyskanie smaku mleka krowiego jest całkiem realne i sama jestem ciekawa efektów.

 

Posłuchaj
03:41 _PR4_AAC 2020_11_09-08-42-48.mp3 O wegańskim mleku rozmawiamy z Magdaleną Jarzynką-Jendrzejewską z Dietosferty (Pierwsze Słyszę/Czwórka)

 

Odbiorcą wegańskiej wersji mleka będą oczywiście głównie weganie i wegetarianie, ale nie tylko. Może być to doskonałe rozwiązanie dla alergików lub osób, które trudno przyswajają mleko krowie.

- To jest alternatywa dla wszystkich tych, którzy mają alergię na białko mleka krowiego i po prostu nie mogą spożywać zarówno mleka, jak i produktów mlecznych. Tak samo będzie z osobami, które mają nietolerancję laktozy, czyli nietolerancję cukru mlecznego – tłumaczy ekspert. -  Nie muszą być od razu na diecie wegańskiej, ale też z takiego produktu korzystają. Tych produktów jest już bardzo dużo, szczególnie roślinnych, ale niestety większość z nich pozostawia wiele do życzenia, jeżeli chodzi o skład.

 Sprawdź także:

Na razie nic nie wiadomo o składnikach "impossible milk", nie wiemy też, czy będzie ono zdrowsze od innych roślinnych napojów. Receptura w dalszym ciągu jest udoskonalana i trzymana w tajemnicy.

 - Tak naprawdę oprócz tego, że ma przyjemną konsystencję, można z niego ubić pianę do kawy i że smakuje właściwie tak samo jak zwykłe mleko, to niewiele więcej o nim wiemy - mówi gość audycji. - To wszystko brzmi bardzo fajnie, ale niestety nie wiem, co jest tam w środku. Na tym etapie ciężko się wypowiedzieć na ile to będzie innowacyjny produkt nie tylko w sensie smaku, ale też w sensie wartości odżywczych i składu.  

Impossible Foods już zapowiedziało, że gdy zakończą się prace nad mlekiem, naukowcy i technolodzy żywienia będą chcieli stworzyć wegańskie jajko i to takie w skorupce.

 Sprawdź także:

- Dieta wegańska jest nie tylko modna, ale jest to również najszybciej rozwijający się trend, zresztą jak najbardziej potrzebny ze względu na ekologię – tłumaczy Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska. - Chodzi o to, żebyśmy naszej planety nie wyeksploatowali do końca. Biorąc pod uwagę procesy produkcyjne, sposoby pozyskiwania pożywienia, dewastację środowiska i ślad węglowy, to uważam, że powinniśmy jeść mniej mięsa. Nie mówię, że wszyscy powinniśmy zostać wegetarianami czy weganami, ale dobrze by było, żebyśmy ograniczyli spożycie produktów zwierzęcych - tak będzie zdrowiej dla nas i dla planety.

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał przygotowała: Mateusz Kulik

Gość: Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska (Dietosfera)

Data emisji: 09.11.2020

Godzina emisji: 8.42

aw

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Wegański nie oznacza, że zdrowy. Też może być tłusty i pełen stabilizatorów

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2020 10:47
Eksperci alarmują, by zwracać uwagę na to, czym zastępujemy mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. W tym wypadku, kluczem do zdrowego żywienia jest czytanie etykiet na produktach. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jedzenie owadów uratuje naszą planetę?

Ostatnia aktualizacja: 04.11.2020 09:18
Dojrzałe świerszcze czy larwy innych owadów na naszych talerzach nie wyglądają zbyt apetycznie. Mogą jednak pomóc w walce z głodem na świecie czy zanieczyszczeniem środowiska. Szwecja, jako kolejny kraj UE, wpisuje je na oficjalną listę żywności. 
rozwiń zwiń