Tajemnica zupy Pho. Wietnamski przysmak na polskim stole

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2019 17:50
Zupa Pho przebojem wdarła się na rynek gastronomiczny w Polsce. Jest równie popularna jak japoński ramen czy miso i świetnie rozgrzewa w zimowe wieczory. 
Audio
  • Pho - tradycyjny wietnamski street food na miarę XXI wieku (Nie na-żarty/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Freephotos/Pixabay

ramen 1200.jpg
Jak przygotować ramen? "Bulion nie powinien być nudny"

Pho - zupa z tradycjami

Zupa powstała w północnym Wietnamie ok. 1900 roku. Na południu kraju rozsmakowano się w niej dopiero pół wieku później. Do USA, Europy i Kanady trafiła wraz z uchodźcami, gdzie szybko zdobyła dużą popularność. Świetnie rozgrzewa, ma wyrazisty smak i jest pożywna.

Nie jest to do końca wietnamski odpowiednik rosołu, ale między przepisami można wskazać kilka podobieństw. Jest to m.in. bulion, który podobnie, jak w przypadku polskiej zupy gotuje się kilka godzin, ale na bazie imbiru, kości wołowych, cebuli i wybranych dodatków.

Pożywny street food

Już w XX wieku wietnamski przysmak można było kupić od ulicznych sprzedawców. Na początku zupa była serwowana wyłącznie z wołowiną, później, w jej młodszej wariacji pojawił się też kurczak. W drugiej połowie XX wieku zaczęto dodawać więcej wyrazistych dodatków. Do garnka z pho trafiła kolendra, limonka, kiełki fasoli Mung oraz sos chili.

pkLinh Nguyen​ (Pho Kwadrat)

Zupa jest też wyjątkowo zdrowa. Zawiera błonnik, białko, oraz  kolagen, a dzięki dodatkowi w postaci imbiru i czosnku ma działanie przeciwzapalne. O idealnym przepisie na pho opowiadała Linh Nguyen​ z warszawskiej restauracji specjalizującej się w kuchni Wietnamu Pho Kwadrat. 

Składniki:

  • Kość wołowa
  • Mięso wołowe
  • Zielona część cebuli dymki
  • Imbir
  • Kolendra
  • Sos rybny
  • Sól
  • Makaron ryżowy pho

Przygotowanie:

- Kość należy dokładnie umyć, przez ok. 10 minut, najlepiej we wrzątku. Wywar z kością gotujemy przez cztery godziny, po dwóch dodajemy do bulionu cebulę oraz imbir. Następnie mięso oraz przyprawy:  sól i sos rybny, opcjonalnie anyż oraz kardamon i to właściwie tyle, zupa jest już gotowa - zdradzała goszcząca w studiu Czwórki szefowa kuchni Pho Kwadrat.

Jak podawać pho? Jakie świeże zioła najlepiej sprawdzą się w zupie? Na czym polega sekret jej smaku? Ile rodzajów tej zupy możemy spróbować i czym się od siebie różnią? Więcej na temat wietnamskiego przysmaku w nagraniu, w którym w kulinarnym ABC przygotowaliśmy tortillę.

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Linh Nguyen​ z warszawskiej restauracji specjalizującej się w kuchni Wietnamu Pho Kwadrat. 

Data emisji: 7.12.2019 

Godzina emisji: 17.16

ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kebson testuje kebaby. O sekretach arabskiego dania

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2017 11:20
- Dobry kebab to duży kebab. I ostry. A jego sekret tkwi w mięsie - mówi Adam Seliga, autor kanału "Kebson TV - testuje kebaby".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Palona wołowina - przepis Jakuba Botty

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2019 18:20
Szef kuchni Jakub Botta zdradza przepis na swoje popisowe danie. Jak zrobić chrust z ziemniaków i paloną wołowinę?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Agata Wojda poleca gęsinę. Jak ją przyrządzić?

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2019 18:00
Autorzy przewodnika kulinarnego Gault&Millau uznali ją za najlepszą szefową kuchni w Polsce. Nam Agata Wojda zdradza przepis na gęś konfitowaną. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Szef kuchni poleca na niedzielny obiad: kopytka kasztanowe

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2019 18:20
- Specjalizuję się w kuchni polsko-francuskiej, dlatego zdradzę dziś przepis na kopytka kasztanowe. To nie tylko pyszne danie, ale też okazja do kulinarnej zabawy - zachęca szef kuchni Maciej Majewski.
rozwiń zwiń