X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Tajemnica zupy Pho. Wietnamski przysmak na polskim stole

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2019 17:50
Zupa Pho przebojem wdarła się na rynek gastronomiczny w Polsce. Jest równie popularna jak japoński ramen czy miso i świetnie rozgrzewa w zimowe wieczory. 
Audio
  • Pho - tradycyjny wietnamski street food na miarę XXI wieku (Nie na-żarty/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Freephotos/Pixabay

ramen 1200.jpg
Jak przygotować ramen? "Bulion nie powinien być nudny"

Pho - zupa z tradycjami

Zupa powstała w północnym Wietnamie ok. 1900 roku. Na południu kraju rozsmakowano się w niej dopiero pół wieku później. Do USA, Europy i Kanady trafiła wraz z uchodźcami, gdzie szybko zdobyła dużą popularność. Świetnie rozgrzewa, ma wyrazisty smak i jest pożywna.

Nie jest to do końca wietnamski odpowiednik rosołu, ale między przepisami można wskazać kilka podobieństw. Jest to m.in. bulion, który podobnie, jak w przypadku polskiej zupy gotuje się kilka godzin, ale na bazie imbiru, kości wołowych, cebuli i wybranych dodatków.

Pożywny street food

Już w XX wieku wietnamski przysmak można było kupić od ulicznych sprzedawców. Na początku zupa była serwowana wyłącznie z wołowiną, później, w jej młodszej wariacji pojawił się też kurczak. W drugiej połowie XX wieku zaczęto dodawać więcej wyrazistych dodatków. Do garnka z pho trafiła kolendra, limonka, kiełki fasoli Mung oraz sos chili.

pkLinh Nguyen​ (Pho Kwadrat)

Zupa jest też wyjątkowo zdrowa. Zawiera błonnik, białko, oraz  kolagen, a dzięki dodatkowi w postaci imbiru i czosnku ma działanie przeciwzapalne. O idealnym przepisie na pho opowiadała Linh Nguyen​ z warszawskiej restauracji specjalizującej się w kuchni Wietnamu Pho Kwadrat. 

Składniki:

  • Kość wołowa
  • Mięso wołowe
  • Zielona część cebuli dymki
  • Imbir
  • Kolendra
  • Sos rybny
  • Sól
  • Makaron ryżowy pho

Przygotowanie:

- Kość należy dokładnie umyć, przez ok. 10 minut, najlepiej we wrzątku. Wywar z kością gotujemy przez cztery godziny, po dwóch dodajemy do bulionu cebulę oraz imbir. Następnie mięso oraz przyprawy:  sól i sos rybny, opcjonalnie anyż oraz kardamon i to właściwie tyle, zupa jest już gotowa - zdradzała goszcząca w studiu Czwórki szefowa kuchni Pho Kwadrat.

Jak podawać pho? Jakie świeże zioła najlepiej sprawdzą się w zupie? Na czym polega sekret jej smaku? Ile rodzajów tej zupy możemy spróbować i czym się od siebie różnią? Więcej na temat wietnamskiego przysmaku w nagraniu, w którym w kulinarnym ABC przygotowaliśmy tortillę.

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Linh Nguyen​ z warszawskiej restauracji specjalizującej się w kuchni Wietnamu Pho Kwadrat. 

Data emisji: 7.12.2019 

Godzina emisji: 17.16

ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kebson testuje kebaby. O sekretach arabskiego dania

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2017 11:20
- Dobry kebab to duży kebab. I ostry. A jego sekret tkwi w mięsie - mówi Adam Seliga, autor kanału "Kebson TV - testuje kebaby".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Palona wołowina - przepis Jakuba Botty

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2019 18:20
Szef kuchni Jakub Botta zdradza przepis na swoje popisowe danie. Jak zrobić chrust z ziemniaków i paloną wołowinę?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Agata Wojda poleca gęsinę. Jak ją przyrządzić?

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2019 18:00
Autorzy przewodnika kulinarnego Gault&Millau uznali ją za najlepszą szefową kuchni w Polsce. Nam Agata Wojda zdradza przepis na gęś konfitowaną. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Szef kuchni poleca na niedzielny obiad: kopytka kasztanowe

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2019 18:20
- Specjalizuję się w kuchni polsko-francuskiej, dlatego zdradzę dziś przepis na kopytka kasztanowe. To nie tylko pyszne danie, ale też okazja do kulinarnej zabawy - zachęca szef kuchni Maciej Majewski.
rozwiń zwiń