X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Świąteczna kaczka i śląska kluska z kuchni Anny Klajmon

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2019 09:03
- Kaczka to bardzo popularne danie, które serwuje się na świąteczny obiad. Ja do tego zrobiłam kapustę typowo śląską i odczarowałam trochę kluskę śląską, dodając do niej dynię i twaróg - mówi Anna Klajmon, szefowa kuchni restauracji Las. 
Audio
  • Anna Klajmon zdradza jak przygotować kaczkę w pomarańczach i opowiada o smakach dzieciństwa i kuchni śląskiej (Nie na-żarty/Czwórka)
Anna Klajmon w Czwórce
Anna Klajmon w Czwórce Foto: Czwórka/Mateusz Kulik

- Taka kaczka to może być popisowe danie na święta - podkreśla gość Mateusza Kulika. - Zwykle kaczka na stole kojarzy nam się z majerankiem i jabłkiem, jak postanowiłam ją trochę zmienić i zrobić w pomarańczach - dodaje. 

Ludzie się śmieją, że w żyłach Ślązaków nie płynie krew tylko kluski śląskie Anna Klajmon

Anna Klajmon smaki i inspiracje czerpie ze wspomnień z dzieciństwa i kuchni śląskiej. - W Lesie mamy taką ideologię, że robimy kuchnię polską z powrotem do smaków dzieciństwa - wyjaśnia. - Szukamy naszych smaków dzieciństwa - tego, co robiła nasza babcia i mama. Czyli robimy taki comfort food - czyli coś, co ładnie wygląda i dobrze smakuje - dodaje. 


gęś konfidowana 1200.jpg
Agata Wojda poleca gęsinę. Jak ją przyrządzić?

Anna Klajmon w restauracji serwuje swoją ulubioną kluskę śląską w nowej odsłonie, na talerzu towarzyszy jej m.in. espuma z palonego masła. 

Jak szefowa kuchni pracuje nad kartą restauracji? Dlaczego jada kanapki ze smalcem i koperkiem? O tym m.in. w rozmowie z audycji. 

W audycji - w ramach cyklu "Kulinarne ABC" przyrządziliśmy także zupę migdałową. Przepis, znany już w baroku, w Czwórce zdradza doktor Marta Sikorska z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK. 


Kaczka w pomarańczach z kluską śląską z dynią i czerwoną kapusta z boczkiem

Kaczka 1 szt
Pomarańcze 2 szt
Świeży majeranek 1 doniczka
Sol pieprz
Olej 100 ml
Kaczkę natrzeć otartą skórka z pomarańczy, posiekanym majerankiem, solą, pieprzem, polać oliwą, wycisnąć sok z pomarańczy. Wszystko zalać i piec w piekarniku w temperaturze 160 stopni około półtorej godziny.

Kluski

Ziemniaki ugotować 1 kg
Dynia pieczona 200 g
Twaróg 100 g
Mąka ziemniaczana 1/4
Jajko 1

Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę.
Dynie upiec z solą, oliwa i tymiankiem - do miękkości. Przecisnąć przez praskę. 
Dodać twaróg wszystko wymieszać i ubić w misce. Podzielić ciasto na 4. Jedną cześć wyciągnąć i wsypać tam mąkę ziemniaczaną, dodać jajko, wszystko wyrobić, formować kluski.

Kapusta czerwona
1 mała główka
Boczek 250 g
Cebula 2 szt
Ocet sól pieprz sos sojowy cukier
Kapustę gotujemy do miękkości, odcedzamy i zlewamy octem ok. 1/3 szklanki. 
Boczek kroimy w kostkę i smażymy. Dodajemy do kapusty razem z posiekana w kostkę cebulą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sosem sojowym.

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Anna Klajmon ( uczestniczka Top Chefa)

Data emisji: 14.12.2019 

Godzina emisji: 17.16

pj/kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Palona wołowina - przepis Jakuba Botty

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2019 18:20
Szef kuchni Jakub Botta zdradza przepis na swoje popisowe danie. Jak zrobić chrust z ziemniaków i paloną wołowinę?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Tajemnica zupy Pho. Wietnamski przysmak na polskim stole

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2019 17:50
Zupa Pho przebojem wdarła się na rynek gastronomiczny w Polsce. Jest równie popularna jak japoński ramen czy miso i świetnie rozgrzewa w zimowe wieczory. 
rozwiń zwiń