Kuchnia góralska prosto ze Szczyrku. Z czym to się je?

Ostatnia aktualizacja: 29.02.2020 10:41
Jak podaje się baraninę, co to są moskole i jak smakuje żur szczyrkowski. O regionalnych przysmakach opowiadaliśmy prosto z Beskidów. 
Audio
  • Żur, baranina, a może moskale? Czego spróbować w Beskidzie? (Nie na żarty/Czwórka)
mat. ilustracyjne
mat. ilustracyjneFoto: shutterstock.com

Kuchnia Beskidzka - na bazie lokalnych produktów i rozgrzewająca

Podstawą kuchni góralskiej jest kapusta, ale także ziemniaki, zboże, jagnięcina, baranina i sery owcze. Dania, które serwuje się na południu Polski, są proste i sycące, ale jednocześnie bardzo wyraziste w smaku. Sprawdziliśmy, jak smakuje góralska kuchnia i w jaki sposób przygotowuje się lokalne specjały, by smakiem podbijać gusta polskich i zagranicznych turystów.

Oscypek i "scypek" - po który sięgniemy zimą?

Z czego słynie zatem Beskid Śląski? Witold Przecherski ze Starej Karczmy w Szczyrku rekomendował m.in. "scypka" wędzonego na boczku, tradycyjnie podawanego na gorąco z sosem z żurawiny. Czym różni się oscypek od "scypka"? - Oscypek jest produktem sezonowym, scypek, to ser całoroczny. Owce, z mleka którego są przyrządzanie, nie dają mleka przez cały rok. "Scypek" powstaje zatem z mleka mieszanego - wyjaśniał. 

Kwaśnica, żur i polewka czosnkowa - zupy, których nie znajdziecie nigdzie indziej

Beskid słynie też z trzech kultowych zup. Są to żur, kwaśnica beskidzka gotowana na wieprzowinie, podawana z żeberkiem i ziemniakami i polewka sezonowa. Jak mówił szef kuchni Starej Karczmy - tradycja łączy się z nowoczesnością. - To smak, jaki znamy z kuchni naszych babć w nieco odświeżonym wydaniu. Tu kwaśnica gotowana jest na żeberkach i boczku z dużą ilością warzyw, koniecznie z dodatkiem majeranku i czosnku, charakteru serwowanemu tu żurkowi dodają beskidzkie grzyby. Będąc w Szczyrku musimy też spróbować rozgrzewającej zupy czosnkowej.

Na danie główne aromatyczna baranina 

Czego jeszcze koniecznie musimy spróbować, odwiedzając Szczyrk? Co warto zamówić jako danie główne? Na bieszczadzkich stołach króluje baranina. Za talerz służy tu pieczywo - placek pszenny wielkości sporego półmiska. - Marynowaną w ziołach gicz baranią podajemy z dodatkiem podbeskidzkiej mięty w towarzystwie pieczonych ziemniaków i zasmażanej kapusty - mówili goście Czwórki. Spróbować tu możemy też zapiekanki bacowskiej z ziemniakami, kapustą boczkiem i kiełbasą zapiekane w jajku. 

Więcej o tradycyjnej kuchni Podbeskidzia w nagraniu.

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Patrycja Kukwa, Witold Przecherski (Stara Karczma w Szczyrku)

Data emisji: 29.02.2020

Godzina emisji: 17.16

ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Przepis na imprezowe jedzenie. "Wykorzystaj to, co masz w lodówce"

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2019 15:00
Koreczki, kanapeczki, sałatka jarzynowa - jak przygotować się na przyjęcie gości, co podać i jak zrobić to szybko i zdrowo, mówiła w Czwórce Agnieszka Mielczarek współautorka książki Tuba Smaku, prowadząca kanał "Jedz inaczej" na YT.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Japoński savoir-vivre. Pałeczkami zjadamy tylko imbir!

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2020 17:28
To jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań japońskiej kuchni. Oprócz smaku charakteryzuje się także precyzją wykonania i podania. Jak stworzyć idealną rolkę? Ile odmian sushi znajdziemy w azjatyckiej kuchni i jak właściwie powinniśmy je jeść?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Tort pizzowy albo zupa z serem. "Deep dish", czyli pizza z Chicago

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2020 18:20
Pizza "deep dish" to danie, które bardzo różni się nie tylko od włoskiego pierwowzoru, ale również innych pizzy w wariacjach międzynarodowych. - Ma inny smak i nieco inne ciasto. Jest też trochę bardziej kaloryczna, ale pyszna - przekonuje Adrian Wiśniewski z pizzerii Big Adriano. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Poke bowl - hawajska odpowiedź na sashimi

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2020 18:30
Choć to popisowe danie mieszkańców Hawajów, jego korzenie tkwią w kuchni japońskiej. "Poke" oznacza "pokrojone na kawałki", a nazwa odnosi się do plastrów lub kawałków surowej ryby, które są podawane w misce razem z ryżem, dressingiem, warzywami i przyprawami.
rozwiń zwiń