X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Przepis na imprezowe jedzenie. "Wykorzystaj to, co masz w lodówce"

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2019 15:00
Koreczki, kanapeczki, sałatka jarzynowa - jak przygotować się na przyjęcie gości, co podać i jak zrobić to szybko i zdrowo, mówiła w Czwórce Agnieszka Mielczarek współautorka książki Tuba Smaku, prowadząca kanał "Jedz inaczej" na YT.
Audio
  • Przystawki i przekąski, sałatki i ciasta na imprezę - rozmowa z Agnieszką Mielczarek (Dajesz radę/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: stokpic/Pixabay

 Zdecydowanie na domówkach sprawdzają się sałatki, a kluczem do dobrego smaku jest właściwy sos, m.in. vinegrette. Agnieszka Mielczarek

Jak podkreślała Agnieszka Mielczarek, "jeśli na stole będzie smacznie, goście polubią wszystko". - W lodówce zawsze mamy jakąś marchewkę, pietruszkę, kapary, albo pomidora, które zalegają, bo po prostu nie zostały zjedzone. Dlatego sprzątanie mieszkania warto zacząć właśnie od sprzątania lodówki, i to dzień przed imprezą – mówiła. Jak tłumaczyła, na imprezach zawsze sprawdzają się sałatki, a kluczem do ich dobrego smaku jest właściwy sos, np. vinegrette z musztardą miodową. - Szpinak z tartą marchewką, gotowanym jajkiem, kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym, do tego sos, to podstawowy przepis. Całość można posypać grzankami ze starego chleba z czosnkiem, oliwą i odrobiną masła – mówiła rozmówczyni Marty Hoppe.

W sałatce powinno znaleźć się coś słonego, gorzkiego, słodkiego i ostrego. W ten sposób powstanie idealny smak umami, który zawsze się sprawdza. Agnieszka Mielczarek

Polecam wyjscie poza sztampę, czyli szynkę i ser. Można ugotowac hummus, domiksować go, dodać chrzanu, a do tego kiełki - to idealnie smakuje z kanapką  Pokrojone orzechy ziemne w sałatkach to sposób, by sałatka

Co jeszcze warto podawać podczas imprez i jaki jest sekret dobrej sałatki? Jak przygotować tzw. "finger food", czyli przekąski idealne dla osób, które lubią urozmaicenie, albo po prostu mają do dyspozycji niewielki stół? I jak na imprezie sprawdzą się "gado gado" z sosem orzechowym? Czy warto podawać słodkości, a jesli tak, to jakie? O tym, jak przygotować imprezowe menu idealne na karnawałową zabawę, w nagraniu rozmowy ze studia Czwórki.

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

Prowadzi: Marta Hoppe

Gość: Agnieszka Mielczarek (współautorka książki "Tuba Smaku", prowadząca kanał "Jedz inaczej" na YT)

Data emisji: 4.01.2019

Godzina emisji: 14.08

kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Pizza na śniadanie lepsza niż płatki?

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2018 14:17
To świetna informacja dla wszystkich miłośników węglowodanów. Kawałki pizzy to lepszy wybór na śniadaniowe menu, niż popularne płatki śniadaniowe - podaje magazyn "Daily Mail".   
rozwiń zwiń

Czytaj także

Od bazylii do kolendry. "Zioła na talerzu" Grzegorza Łapanowskiego

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2018 13:57
- Gdy zaczynaliśmy pisać tę książkę, wszyscy chcieli mieć w domu bazylię, kolendrę i miętę. Dla mnie specyficznym ziołem, pełnym nostalgii jest jednak majeranek. Jego zapach, wraz z aromatem pieczonych jabłek, przypomina dzieciństwo - mówił mistrz kuchni, którego książka "Zioła na talerzu" właśnie się ukazała.  
rozwiń zwiń

Czytaj także

Historia lodów. Jaki jest rodowód mroźnego deseru?

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2018 15:31
Lodami pod różnymi postaciami raczymy się już od 5 tysięcy lat. O historii tego przysmaku i jego wizerunku w filmie rozmawialiśmy w Czwórce. 
rozwiń zwiń