"Francuzeczka" z Portugali. Jak smakuje francesinha?

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2021 11:20
Kilka warstw mięsa zamkniętych w bułce, do tego m.in. jajko, sos przypominający gravy oraz frytki - to najpopularniejszy portugalski fast food. - Francesinha to rodzaj kanapki, ale żeby ją zjeść, ludzie chodzą do restauracji - opowiada blogerka kulinarna Agnieszka Eriksson.
Portugalska francesinha
Portugalska francesinhaFoto: Shutterstock.com/Natalia Mylova

Zobacz
Stepanek Photography shutterstock croque monsieur 1200.jpg
Croque monsieur - francuskie "niebo w gębie"

"Francuzeczka" wizytówką Porto

Francesinha - w tłumaczeniu na język polski: "Francuzeczka" - pochodzi z Porto. Pojawiła się tam dzięki powracającemu z Francji i Belgii emigrantowi - Danielowi da Silvie. Podróżnik chciał przenieść do portugalskiej kuchni francuskie croque monsieur. Najpierw stworzył specjalny sos, a kanapki zapełnił miejscowymi odmianami mięs. W 1953, w jednej z restauracji w Rua do Bonjardim w Porto, francesinha stała się popularną potrawą i zaczęła być kojarzona z miastem.

Posłuchaj
15:47 CZWÓRKA Nie na zarty - fast food 16.10.2021.mp3 Francesinha - portugalski fast food, który możesz przygotować w domu (Nie na-Żarty/Czwórka) 

Sos do francesinhy powstaje na bazie pomidorów i wina porto. Gotowe danie najczęściej podaje się z frytkami Agnieszka Eriksson 

Kanapka na obiad?

Jeden z najpopularniejszych portugalskich fast foodów to danie trudne do zaklasyfikowania. Przypomina kanapkę, nazywane jest zapiekanką, a wygląda jak miska z frytkami. - Smak francesinhy nie jest jednolity: soczysta wołowina połączona z lekko tłustą kiełbaską wieprzową rozpływa się w jajku, do tego jeszcze chrupiący chleb i lekko pikantny sos - opowiada gość Czwórki. - To danie jest bardzo sycące, niektórzy jadają je na obiad. 

Sprawdź także:

Jeśli nie mięso, to co?


Sprawdź także
PhotoEd Shutterstock lasagne makaron 1200.jpg
Lasagne. Przysmak Horacego i kota Garfielda

Danie to robi się z chleba, twardej szynki linguiça, świeżej kiełbasy, steka, z dodatkiem żółtego sera i grubej warstwy sosu pomidorowo-piwnego. Francesinhę zazwyczaj podaje się z frytkami, a do najpopularniejszych jej odmian należą: Francesinha à Barcarola - z krewetkami, Francesinha de carne assada - z pieczoną wieprzowiną, oraz Francesinha à Cascata - z grzybami i śmietaną.

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Agnieszka Eriksson (autorka bloga kulinarnego "My Passion For Food")

Data emisji: 16.10.2021 

Godzina emisji: 17.16

kul

Czytaj także

Sandwich cubano. Wyczaruj karaibski smak we własnej kuchni

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2020 11:45
Sandwich cubano to kanapka, której historia zaczyna się na karaibskiej wyspie, ale została spopularyzowana na Florydzie. Składa się z pieczeni wieprzowej, szynki, ogórków konserwowych, sera i musztardy.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Fish and chips - jak przyrządzić w domu brytyjską klasykę?

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2020 09:30
Fish and chips, czyli ryba w panierce podawana z frytkami, to jedna z najbardziej znanych brytyjskich potraw. Jak podkreśla mistrzyni kuchni Alicja Strasburger, każdy, kto wybrał się na Wyspy, powinien choć raz jej spróbować. - To kultowe danie - mówiła gość Czwórki. 
rozwiń zwiń