Wonton - jak przyrządzić azjatycki rosół w domu?

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2022 11:00
Zupa wonton to jedna z najpopularniejszych zup w Azji. Każdy z nas bez problemu zrobi ją w domu. Trzeba pamiętać, że chiński bulion odrobinę różni się od polskiego. 
Won ton - azjatycka wersja rosołu.
Won ton - azjatycka wersja rosołu.Foto: shutterstock/Piyato

Wonton to azjatycka zupa i jednocześnie orientalna wersja naszego krzepiącego rosołu. W zupie znajdują się pierożki wypełnione mieloną wieprzowiną, którą doprawia się na ostro. Zupa swoją nazwę zawdzięcza właśnie im, bo pierożki nazywają się wontony. Według legendy chińska nazwa pierogów wonton pochodzi od imion dwóch starożytnych wojowników. Jeden z nich miał na imię Hun a drugi Tun. Daniel Brzeziński autor kanału na YouTubie "Umami" przypomina też, że "wonton" to w języku kantońskim "chmurka", a taki kształt mają pierożki. 

- Gdy przygotowujemy wontony, ciasto, gotując się, oblepia farsz, dlatego te pierożki wyglądają jak chmurki - opowiada gość Czwórki. 

Najprostszą częścią przygotowania tego dania jest gotowanie bulionu. Niewiele różni się od polskiego rosołu, ale warto zastosować kilka trików. - Do bulionu nie dodaje się selera, a jest w nim dymka - białe części, imbir, szalotka, czosnek, czarny pieprz i sól - wymienia Daniel Brzeziński. - Zwykle bulion robimy na kurczaku, ale w specyficzny sposób warto przygotować mięso: tasakiem albo ostrym nożem przeciąć kości. Dzięki temu uwolnimy kolagen, który sprawia, że zupa jest bardziej esencjonalna - proponuje. 

Wontonowe wyzwanie

Dużo trudniejszą częścią tej potrawy są pierożki wonton. - By je wykonać, potrzebujemy mąki, jajka, wody i odrobiny soli. To produkty, które wykorzystujemy też robiąc polskie pierogi - zauważa Daniel Brzeziński. - Trudność w wontonach polega na wałkowaniu. Ciasto musi być cieniusieńkie. Po ugotowaniu pierożki są przezroczyste i bardzo delikatne - dodaje. 

Najpopularniejszy farsz wontonów to ten z mielonej wieprzowiny, mielonych krewetek, imbiru, czosnku, dymki i odrobiny oleju sezamowego. - Tu jednak możemy robić różne fuzje, bawić się farszami - poleca gość Mateusza Kulika. - Ciekawą propozycją jest też smażenie tych pierożków. Wtedy ich ciasto zmienia się w chrupiącą skórkę - to wersja popularna w Stanach Zjednoczonych - dodaje. 


Posłuchaj
15:00 czwórka nie na-żarty 19.02.2022.mp3 Jak zrobić zupę wonton opowiada Daniel Brzeziński autor kanału na YouTube "Umami" (Nie na-żarty/Czwórka)

 

Każda chińska prowincja, a nawet każdy chiński dom ma swój sposób na robienie zupy wonton. - Niektórzy podają czysty bulion z pierożkami, inni z posiekaną zieloną częścią dymki. Zdarza się, że zupa podawana jest z pierożkami i makaronem, kapustą pak-choi, pastą chili, szpinakiem, pastą z czarnej fasoli - wymienia gość Czwórki. 

Zobacz także:

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Daniel Brzeziński (autor kanału na YouTube "Umami")

Data emisji: 19.02.2022 

Godzina emisji: 17.14

pj

Czytaj także

Sloppy Joe. "Niechlujna" kanapka do zabawy

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2021 11:00
To połączenie burgera i sosu bolońskiego. Z chrupiącego pieczywa wypływa ciepłe nadzienie, więc ubrudzenie się podczas jedzenia tego dania jest gwarantowane. - "Sloppy Joe" to weteran wśród amerykańskich kanapek, ale zanim przystąpimy do jego konsumpcji, warto podwinąć rękawy - mówi szef kuchni Bartek Kochman.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Lobster roll. Jak smakuje hot dog z homarem?

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2022 16:30
Lobster roll, czyli bułka z homarem. Danie pochodzi z Nowej Anglii i według tych, którzy je próbowali - jest przepyszne. Podpowiadamy, jak przygotować kanapkę w domu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Burek - jak przygotować w domu bałkański przysmak?

Ostatnia aktualizacja: 06.02.2022 14:15
Burek to legendarne danie prosto z Bałkanów. Zrobiony jest z ciasta półfrancuskiego, z mięsem, białym serem lub szpinakiem wewnątrz.
rozwiń zwiń