Zabierz smaki wakacji do domu. Na talerzu: moussaka

Ostatnia aktualizacja: 19.08.2022 06:20
Moussaka, to bardzo popularna i super smaczna zapiekanka grecka szykowana na bazie bakłażanów i mięsa mielonego. 
Grecka wyspa Santorini co roku przyciąga rzeszę turystów
Grecka wyspa Santorini co roku przyciąga rzeszę turystówFoto: Pixabay.com

- Termin "zapiekanka" jest dosyć szeroki. Nam kojarzy się z bagietką, ale w Grecji jest moussaka, która też jest zapiekanką w wersji warzywnej i również lazania we Włoszech. Wszystko co możemy wrzucić do naczynia będzie zapiekanką - tłumaczył w Czwórce szef kuchni Jakub Wilczek. -  W Polsce też popularna była zapiekanka makaronowa. Zostawał makaron po obiedzie, dodawaliśmy do tego trochę kiełbasy, pomidorów i wrzucaliśmy do piekarnika, zapiekając z serem i również to było zapiekanką. Więc termin zapiekanek jest trochę ruchomy.

Grecy w ostatnich latach coraz chętniej powracają do swoich kulinarnych korzeni. - Zaczynają je promować i przestają się ich wstydzić, serwując pizzę i frytki - mówiła w Czwórce Sabina Francuz, autorka książki "Siga siga. Smak Grecji na twoim talerzu". Jak podkreślała, w greckiej kuchni znajdziemy nawiązania do innych regionalnych przysmaków, m.in. francuskich czy tureckich, ale też greccy szefowie kuchni lubią eksperymentować z lokalnymi daniami. Także z moussaką

Żeby przygotować zapiekankę musimy na patelni podsmażyć cebulę i czosnek, a potem mięso. W trakcie smażenia można dolać 1 lampkę białego wina, po czym odparować.  Następnie dodajemy pomidory, dusimy i doprawiamy solą, pieprzem, oregano, liściem laurowym i cynamonem. Farsz mięsno - pomidorowy powinien mieć zwartą konsystencję. Można go zagęścić jajkiem. Kolejny krok to sos beszamelowy. Roztopione w rondelku masło mieszamy z mąką. Wlewamy mleko ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje i zrobi się gładki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy nieco przestygnie dodajemy jajka.

To oczywiście tylko jeden z przepisów na moussakę. Więcej o sposobach jej przygotowania i historii dania opowie Kuba Korczak.

***

Na audycję z cyklu "Nie na-żarty" w sobotę (20.08) o godzinie 17.05 zaprasza Mateusz Kulik.

kul


Czytaj także

Noworleańska kanapka po' boy. "Prawdziwa fuzja smaków"

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2021 10:02
Po' boy to skrót od "poor boy", co w języku angielskim oznacza "biedny chłopiec". - Rodzajów po' bojów jest wiele, wśród nich każdy znajdzie coś dla siebie - mówią w Czwórce Marcelina Walaszek, Hubert Olczak.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Pasta i basta. Historia Włoch w dziesięciu daniach

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2022 16:00
- Do połowy XIX wieku we włoskich książkach kucharskich praktycznie nie było przepisów na makaron. Od dwóch wieków mówimy więc o prawdziwej rewolucji na włoskim talerzu - przekonuje Luca Cesari, autor książki "Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary".
rozwiń zwiń